قصه پرغصه قاچاق از مبادی ورودی رسمی/ ۳ هزار کانتینر کالای بدون بازرسی از دلش چند هزار بیکاری و تعطیلی واحد تولید داخلی بیرون می آید؟

بخش اقتصادی الف، ۴ شهریور ۹۵

4 شهريور 1395 ساعت 13:38


هفته گذشته بود که حجت‌الاسلام محمدجعفر منتظري دادستان کشور اعلام کرد که حدود سه هزار و هشتصد و پنجاه کانتیر روزانه از ورودی های اصلی کشور بدون بازرسی وارد کشور می شود که بر این اساس می توان این طوری محاسبه کرد که هر کانتینر جنس قاچاق می تواند حاوی ۵۴ هزار جفت کفش یا تعداد زیادی اقلام دیگر باشد که این رقم بسیاری زیادی است.

همچنین دادستان كل كشور در بخش ديگري از سخنانش به ضرورت كنترل و بازرسي و مراقبت از مرزها تأكيد كرد و گفت: ما در مرزها مشكل داريم به طوري‌كه جابه‌جايي مواد مخدر از مرزهاي خاكي به آبي در اثر عدم كنترل كامل نسبت به وسايل، خودروها و كانتينرهايي كه از بندر خارج مي‌شود، صورت مي‌گيرد و ما شنيده‌ايم كه ۴ هزار كاميون و كانتينر هر روز از بندرعباس به داخل كشور وارد مي‌شوند كه تنها ۱۵۰ عدد از آنها مراقبت، كنترل و بازبيني مي‌شوند.

اين بدين معناست كه ۳ هزار و ۸۵۰ كانتينر و كاميون بدون اينكه مورد بازرسي قرار گيرند از مرز خارج مي‌شود و به داخل مي‌آيند اين در حالي‌ است كه ممكن است محتواي آنها كالاهاي مجاز، غيرمجاز يا مواد مخدر باشند که به گفته کارشناسان دیگر تولید کننده ای وجود ندارد و همه به تاجار تبدیل شده اند.

بنا بر آمار، یک کانتیر ۴۰ فوتی با ظرفیت ۲۷ تن شامل ۵۴ جفت کفش میشود که اگر زیر به صورت غیرقانونی وارد بازار شود موجب تعطیلی یک کارگاهی میشود که روزانه ۱۵۴ جفت کفش تولید می کند و شبیه همین بلا را هم یک کانتینری که کیف و چمدان بر سر تولید و اشتغال داخلی می آورد.

خردمند رئیس اتحادیه کیف و چمدان در این خصوص گفته است: چمدانی را می آورند که همه کارهاش انجام شده و یه جای اینکه چند روز تعداد زیادی کارگر به تولید چمدان بپردازند با چمدانی که به صورت قاچاق وارد شده با دو تا کارگر قطعات این چمدان را نصب می کنند که این مانع اشتغال زایی میشود و تولید داخلی به هیچ رقم حریف این نیست.

وقتی که یک کانتینر کیف و کفش بلای بیکاری ده نفر در سال است، سه هزار کانتینر کالای بدون بازرسی از دل آن چند هزار بیکاری و لطمه به اقتصاد کشور بیرون می آید.

اکبر ترکان مشاور رئیس جمهوری در این باره انتقاد تندی به گمرک دارد و می گوید: شما بروید به کشورهای همسایه و یک کانتینر جنس بخرید و می بینید که یک فرد اونجا پیدا می شود و می گوید من این کالا را به سرزمین اصلی می آورم و فلان تومان می گیرم، این کانتینر را کسی می تواند در جیب شلوارش بگذرد یا می تواند با قاطر از کوهستان بیاورد، این کانتینر چطوری وارد میشود، آنهایی که کانتینر را وارد می کنند شلوغ می کنند برای چهارصد میلیون دلار کالای همراه مسافر که در هفت منطقه ازاد است.

حالا در روزهای اخیر پورمحمدی دادستانی کل کشور اعلام کرده است که روزی چهار هزار کانتینر از مرز بندرعباس وارد کشور میشود که بیش ار سه هزار محموله آن بدون بازرسی است، آماری که وزیر دادگستری هم از ان ابراز تاسف کرده است.

وی نیز در این خصوص گفت: مسایل مهم ما این است که سامانه و ضوابط گمرگ به صورت سیستمی در رابطه با وارد کالاها اعمال شود. ما دهها میلیون تن واردات و صادرات کالا داریم، کم که نیست. برخی اوقات روزی چهار هزار کانتینر جا به جا میشود، که این یکی از گلوگاههای بزرگ فساد است.

در همین رابطه مسئول فنی تجهیزات گمرگ کشور این آمارها را رد می کند و می گوید: تنها یک چهارم کانتینرهای ورودی توسط دستگاههای ایکس ری کنترل میشود که با هماهنگی های صورت گرفته قرار است به تعدادشان افزوده شود، ما کل ورودیمان در بندرعباس هزار و صد تا می باشد و ما با چهارده تا ایکس ری می توانیم چیزی حدود ۲۰۰۰ هزار کانتینر تا را ایکس ری بکنیم که در بازرگان ۲۸ درصد و در بندرعباس ۱۷ درصد این اقدامات انجام میشود و ۸ دستگاه نیز با وزارت دفاع تفاهم نوشته شده که تا اخر سال تامین شود که چهار تا دستگاه دیگر نیز قرار است وارد شود و تعدادی هم در خال مذاکره هستیم که عده ای سرمایه گذار دستگاه بخرند و ماموران گمرک از آن استفاده کنند و به ازای هر دستگاهی که اسکن می کنند پولی به آن اقایان بدهند.

جمشیدی رئیس سازمان تعزیرات قاچاق در این خصوص اظهار کرد: قاچاق از منشاء رسمی وارد کشور شده و منشا تولید را در کشور نابود می کند که تاکنون حدود دو میلیون فرصت شغلی را از بین برده است.

اما خبر خوب حاکی از آن است که عزم جدی تمام مسئولین قوا برای مبارزه با فساد وجود داشته و هدف گذاری تا یکسال آینده کاهش حجم قاچاق از پانزده میلیارد دلار به ده میلیارد دلار برسد. با این اوصاف شاید بهتر میشود که فهمید چرا اغلب مردم و مسولان معتقدند که مجرای اصلی قاچاق مبادی ورودی رسمی است.


کد مطلب: 384679

آدرس مطلب: http://alef.ir/vdcefe8xojh8vpi.b9bj.html?384679

الف
  http://alef.ir