عسگری یا عسکری؟ برایمان مهم باشد

بخش تعاملی الف - سجاد رحیمی مدیسه - دانش آموخته مدیریت بازرگانی و MBA

30 آذر 1394 ساعت 8:53




شاید و شاید این نوشته اَدای دین و اِرادتی باشد به وجود مقدس و نازنین حضرت مهدی(عج) که جهان بیش از هر زمان دیگر در انتظار اوست... .
هم‌اکنون که این یادداشت را می‌نویسم، از هیأت محله برمی‌گردم که مراسمی در شب شهادتِ امام حسن عسکری(ع) داشتند. در این مراسم مداح و سخنرانِ بزرگوار، بارها و بارها لفظ "عسگری" را به جای عسکری به کار بردند و این سؤال که چندین سال است هرازگاهی به ذهنم می‌آمد، دوباره برایم تداعی گردید:

آخرش عسکری درسته یا عسگری؟ من که نفهمیدم!

به یاد دارم که در زمان دبیرستان و حتی دانشگاه این پرسش را از دبیران، اُستادان و حتی روحانیونِ دانشگاه می‌پرسیدم، پاسخ‌های یکسانی دریافت نمی‌کردم و صادقانه بگویم که همت هم نمی‌کردم پیگیر شوم که آخرش کدام درست است! چون فکر می‌کردم و هنوزم بر این اعتقادم که یک روحانی و یک معلم دینی اگر از بیت‌المال پولی می‌گیرد، بسیار بسیار مسئول است؛ به خصوص این که مسأله آخرت و بهشت‌وجهنمِ مردم گاهی با یک جمله دگرگون می‌شود!

این سؤال در ذهنم بود که ناگهان خاطره ۵ سال پیش نوروز در اهواز برای من زنده شد:
نزد عرب‌زبانی که مرا به سفره ساده اما باصفایش در کنار شط زیبای کارون دعوت کرد، صحبت از انگور شد و او گفت:
...اخوی! انگور عسگری یعنی انگور بدون دانه...انگورِعقیم!... .
و بعدش هم جمله‌ای را به عربی گفت و زد زیر خنده که امکان اِشاره به آن را ندارم.

خاطره فوق در ذهنم چرخید و چرخید.

برای اطمینان خاطر، برای یکی از دوستان عرب زبانم در زمان دانشجویی و خوابگاه، پیامی فرستادم که معنی عسگری در عربی یعنی چه؟ او هم پاسخ عرب‌زبان مذکور در بالا را با این پیام تأیید کرد:
عسگری یعنی فردی که بچه‌اش نمی‌آید و بچه‌دار نمی‌شود دوست فارس من!

اگر چه موتوی جستجوی گوگل (و در کل این سبکِ نمایش سواد در جامعه امروز را که هر چه نمی‌دانیم به گوگل و یا سایر موتورهای جستجو مراجعه بکنیم تا پاسخش را بیابیم.) را در برخی مسائل مهم دینی شیعیان به هیچ عنوان موثق نمی‌دانم (در تأیید این جمله همین بس که هم‌اکنون، واژه شیعه را در این موتور جستجوی اینترنتی جستجو بفرمایید.)، اما در اینترنت هم جستجویی کردم تا تأیید گزاره بالا یعنی "عسگری=عقیم" را پیدا نمایم.

در کنار موارد بالا و برای اطمینان بیشتر، برای دو نفر از دوستانم که روحانی هستند، این پیام را از طریق نرم‌افزارهای موبایلی فرستادم که:

سلام علیکم! یک سؤال که امشب بدجور در ذهنم چرخیده! لطفاً پاسخ بدهید:
آخرش عسگری درست است یا عسکری؟ عرب زبانی به من گفت: عسگری یعنی عقیم! نظر شما چیست؟

اگر عالمان دینی ما، روحانیون، مداحان، سخنرانان حتی به لفظ هم بگویند عسگری، انگار دارند می‌گویند که زبانم لال، امام حسن عسکری(ع) نمی‌توانستند بچه‌دار بشوند و وجود مبارک امام زمان(عج) زیر سؤال می‌رود.

نظر شما چیست؟

هنوز پاسخی از دو دوستم دریافت نکردم. شاید هم من دچار خطا هستم، اما از کلیه مدیران عالی و کارشناسان تقاضا دارم با توجه به محتوای این یادداشت، در صورتی که پاسخی قانع‌کننده دارند؛ اعلام نمایند تا حداقل منِ کمترین در این قضیه کاملاً روشن و بدون ابهام شوم.

گزاره کاملاً منطقی است. لفظ "عسگری" به معنای عقیم است و در انسان به این مفهوم به کار می‌رود که فرد مورد نظر به هیچ عنوان دارای فرزند نمی‌شوند.

اگر برخی این توجیه را بیاورند که در زمان امام حسن عسکری(ع) برای حفظ جان امام زمان (عج) این شایعه را به کار برده‌اند، این لفظ تنها و تنها در همان زمان و در حضور امام آن زمان مجاز به استفاده بوده است؛ نه هم‌اکنون که دشمنان تشیع از تمامی جهات و با تمامی امکانات، هجمه‌های وسیع بر شیعیان دنیا می‌برند که امروز همه ما شاهد کشتارها و ستم‌ها هستیم و خود بحث جداگانه‌ای می‌طلبد.

به کار بردن واژه عسگری توسط هر فرد به طور رسمی و یا غیررسمی، ریشه تمامی مبانی ساختاری دینی، سیاسی، فرهنگی و ایدئولوژی ظهور و مهدویت را در کشور ما می‌زند.

عنایت داشته باشید که همین عبارت ساده باعث چه هجمه‌هایی در جوسازی‌های رسانه‌ای و سیاسی علیه کشور و امنیت ما می‌شود.
این خدای نخواسته به معنی محکوم کردن فردی نیست، بلکه صرفاً یک تلنگر بسیاری اساسی است برای همه:

از یک مدیر و مسئول عالیرتبه نظام گرفته تا شرکت‌کننده عادی در یک مراسم مذهبی.

ما امروزه با گروه‌ها و افراد مختلفی در دنیا و حتی کشور خود روبرو هستیم که از اساس منکر وجود امام زمان (عج) هستند و من اطلاعی ندارم که از همین واژه "عسگری" چه میزان در حمله به ساحت مقدس امام زمان(عج) بهره برده‌اند و یا بدون کینه و عداوت، صرفاً به عنوان دلیلی برای عدم صحت وجود نازنین امام زمان (عج) به آن اشاره نموده‌اند.

مخاطب گرامی به این نکته ظریف توجه داشته باشد که این یادداشت به هیچ عنوان تمایلی به بحث‌های کش‌دارِ مذاهب در اِسلام عزیز ندارد و صرفاً یک نکته زبانی و البته تخصصی است که به هر صورت با یکی از مبانی مهم کشور و مردمِ عزیز جمهوری اسلامی ایران گره خورده است.

حقیقت جو و حق‌طلب باشیم که خداوند همه حقیقت‌جویان را یاری می‌دهد. به امید این که در زمره مسلمانان و مؤمنان حقیقت‌جو باشیم، إن‌شاءا... .


کد مطلب: 318546

آدرس مطلب: http://alef.ir/vdceev8xpjh8zni.b9bj.html?318546

الف
  http://alef.ir