خانه ارزان شد، اجاره‌بها بالا رفت

6 مرداد 1394 ساعت 15:55


مطالعات وزارت راه و شهرسازی نشان می‌دهد که در شهر تهران، اجاره‌بهای مسکن طی فصل بهار امسال نسبت به بهار سال گذشته افزایش ۱۱.۵درصدی را تجربه کرده است.

اين شاخص نسبت به زمستان سال گذشته ۱۰.۶درصد افزايش يافته است. طبق آمارهاي وزارت راه و شهرسازي در بهار امسال بيشترين اجاره‌بهاي مسكن مربوط به مناطق ۱، ۳، ۲ و ۶ بوده و كمترين آن مربوط به مناطق ۱۹، ۱۸، ۲۰ و ۱۷ گزارش شده است. اجاره مسكن در حالي طي فصل نخست امسال افزايش يافته كه قيمت مسكن در اين مدت با كاهش مواجه بوده است. آمارهاي وزارت راه و شهرسازي نشان مي‌دهد كه در تهران متوسط بهاي يك مترمربع آپارتمان طي ۳ماهه اول سال۱۳۹۴ به عدد ۳ميليون‌و۹۹۰ هزار تومان رسيد كه نسبت به ۳ماهه قبل معادل ۴درصد و نسبت به ۳ماهه مشابه سال قبل ۲درصد كاهش يافته است. در اين فصل صدور پروانه‌هاي ساختماني نسبت به بهار۹۲ كاهش ۶۳درصدي داشته كه نشان از ركود ساخت‌وساز دارد.

اين آمارها نشان مي‌دهد كه ركود در معاملات مسكن همچنان ادامه دارد. تعداد معاملات ثبت شده در شهر تهران در بهار سال‌جاري نسبت به فصل زمستان سال قبل حدود ۱۹.۱درصد كاهش يافته است. همچنين تعداد معاملات در فصل بهار سال‌جاري نسبت به بهار سال۱۳۹۳ نيز حدود ۲۲.۵درصد كاهش يافته و به ۳۴هزارو۶۹۶ مورد رسيده است.

توزيع واحدهاي مسكوني معامله شده در شهر تهران بر حسب سن بنا در دامنه‌هاي مختلف نشان مي‌دهد كه بيشترين تعداد معاملات در واحدهاي مسكوني نوساز با عمر كمتر از ۵ سال (با سهم بيش از ۵۳درصدي) و كمترين تعداد معاملات نيز در واحدهاي مسكوني با عمر بيش از ۲۰سال (با سهم ۶درصدي) صورت پذيرفته است. همچنين مقايسه تعداد معاملات صورت‌پذيرفته در فصل بهار۹۴ نسبت به سال گذشته نشان مي‌دهد كه در تمامي دامنه‌هاي سني، تعداد معاملات كاهش يافته است كه بيشترين ميزان كاهش مربوط به دامنه بنا با عمر كمتر از ۵ سال (۲۴درصد) است.

طبق گزارش وزارت راه و شهرسازي، بيشترين سهم تعداد معاملات بر حسب قيمت يك مترمربع در فصل بهار۱۳۹۴ به‌ترتيب در بازه‌هاي ۲۰تا ۳۰ميليون ريال (۲۸درصد)، ۳۰ تا ۴۰ميليون ريال (۲۵درصد) و ۴۰ تا ۵۰ميليون ريال (۱۶درصد) و كمترين تعداد معاملات به‌ترتيب در بازه‌هاي كمتر از۱۰ميليون ريال (يك‌درصد) و ۷۰ تا ۸۰ ميليون ريال (۳درصد) است.

توزيع واحدهاي مسكوني بر حسب متراژ نشان مي‌دهد كه بيشترين تعداد معاملات در واحدهاي مسكوني با مساحت ۵۰ تا ۷۰مترمربع (۳۴درصد) ثبت شده و در اكثر موارد با افزايش متراژ واحدها، تعداد معاملات نيز كاهش يافته است.

كاهش ۶۳درصدي صدور پروانه‌ها
بررسي تعداد پروانه‌هاي ساختماني شهر تهران حاكي از اين است كه پس از طي يك روند كاهشي از بهار سال۱۳۹۲، تعداد واحدهاي مسكوني در پروانه‌هاي ساختماني در فصل بهار۱۳۹۴ و ۲فصل قبل از آن در حدود ۲۰هزار واحد مسكوني ثابت و در كمترين ميزان خود بوده‌اند؛ به‌طوري‌كه در فصل بهار۱۳۹۴، نسبت به بهار۱۳۹۳ و ۱۳۹۲ به‌ترتيب حدود ۲۴ و ۶۳درصد كاهش يافته است. طي سال‌هاي گذشته بيش از ۴۰درصد واحدهاي مسكوني در پروانه‌هاي ساختماني صادره در شهر تهران جايگزين واحدهاي تخريبي شده‌اند و درواقع به واحدهاي موجود اضافه نمي‌شوند.

۴۰۰ هزار خانه خالي در تهران
آمارهاي متفاوتي از تعداد خانه‌هاي خالي شهر تهران ارائه شده كه صرف‌نظر از اختلاف فاحش آنها، نشان مي‌دهد تنها در شهر تهران (بدون احتساب شهرهاي جديد) حداقل ۴۰۰هزار خانه خالي وجود دارد.

به گزارش ايسنا، چندي پيش ارسلان فتحي پور رئيس كميسيون اقتصادي مجلس مدعي شد: در تهران حدود ۶ميليون‌و۲۰۰ هزار واحد مسكوني وجود دارد كه از اين تعداد حدود ۲ميليون‌و۲۰۰ هزار واحد آن خالي است. پيش از اين نيكزاد وزير سابق راه‌وشهرسازي گفته بود: ۴۰۰هزار واحد مسكوني خالي در تهران وجود دارد كه با احتساب پروژه‌هاي شهرهاي جديد اين رقم به يك ميليون دستگاه مي‌رسد. پيش از اين رئيس اتحاديه مشاوران املاك تهران با اشاره به‌وجود ۴۰۰هزار واحد مسكوني خالي در شهر تهران گفته بود: براساس آمار شهرداري تهران از تعداد خانه‌هاي خالي‌ بايد براي كنترل بازار مسكن، توليد را افزايش داد تا عرضه به تقاضا نزديك‌تر شده و با افزايش توليد مسكن باعث ايجاد رقابت در عرضه مسكن شويم. به گفته عقبايي، برخي از اين خانه‌ها متعلق به افرادي است كه در شهرها و نقاط ديگر كشور صاحب‌خانه بوده و در تهران هم براي روز مبادا اين خانه‌ها را نگه داشته‌اند.


کد مطلب: 285632

آدرس مطلب: http://alef.ir/vdcdsk0xxyt0j96.2a2y.html?285632

الف
  http://alef.ir