واکنش ها به معرفی کابینه دوازدهم؛
انتقاد از عدم معرفی زنان به مجلس/ انتقاد از ابقای رحمانی فضلی توسط اصلاح طلبان/ رضایت نسبی مجلس/ هواداران روحانی راضی نیستند
بخش سیاسی الف، 18 مرداد 96
18 مرداد 1396 ساعت 15:13
حسن روحانی اسامی وزرای پیشنهادی خود برای دولت دوازدهم را توسط معاون پارلمانی خود به مجلس شورای اسلامی ارائه کرد. پس از انتشار اسامی وزرای پیشنهادی، بحث و گفتگوها میان چهره های مختلف اعم از سیاسی و یا هر طیفی نسبت به وزیر مربوط به حوزه کاری ایشان و یا دیگر حوزه ها به جریان افتاد تا مباحث مرتبط با دولت دوازدهم و کابینه ی آینده را از همان روزهای ابتدایی مراسم تحلیف ریاست جمهوری، پر شور و پر حرارت نظاره گر شویم.
در روزهای اخیر افراد مختلفی در مورد وزرای پیشنهادی اظهار نظر کرده اند که برخی از این مباحث از جنس صحبت در مورد شخص معرفی شده و برخی هم از جنس کلی و سیاست های مورد نیاز وزارت خانه های کشور است.
محمدرضا عارف: انتظار ما حضور حداقل یک خانم در جمع وزرای پیشنهادی بود
محمدرضا عارف در واکنش به کابینه معرفی شده از سوی روحانی، گفت: انتظار ما حضور حداقل یک خانم در جمع وزرای پیشنهادی بود؛او همچنین از بداخلاقیها در مواجهه با سلفی نمایندگان گله کرد.
رئیس فراکسیون امید مجلس با بیان اینکه زنان نیمی از جمعیت کشور را تشکیل می دهند و حضور یک یا دونفر از نخبگان این بخش از جامعه در کابینه، انتظار بالایی نیست، افزود: در چند روز گذشته تصاویر دیدار تیم دیپلماسی کشورمان با تیم اروپایی منتشر شد که همه دیدند در یک سمت میز تیم آقای طریف که همگی از آقایان بودند نشسته اند و در طرف دیگر تیم طرف اروپایی که همگی خانم بودند و این تصویر خیلی پیام داشت.
عارف تاکید کرد: به هر حال انتظار ما برای حضور وزیر زن در کابینه فعلا تامین نشده و بنده هم درباره علت اینکه هیچ وزیر زنی به مجلس معرفی نشده، شخصا دلیل خاصی را نمیدانم، اما امیدواریم در بقیه انتصابها و در سپردن سایر مدیریتهای کلان در دولت، به زنان توجه شود.
دهقان : وزیری که انتخاب می شود نباید مجموعی از منافع را برای خود تبانی کرده باشد
محمد دهقان عضو فراکسیون ولایی مجلس شورای اسلامی گفت: اول این هفته هجده کمیسیون فرعی در مجلس تشکیل شد برای بررسی از منظر توانمندی، پاکدستی و سلامت افرادی که برای پست وزرات معرفی می شوند.
دهقان گفت: نقدهایی که به کابینه یازدهم صورت گرفت اصل ایرادات بر ناکارآمدی ها است. وی افزود: البته اگر تغییرات در تشکیل کابینه دوازدهم بشتر بود کابینه مطلوب تر می شد.
دهقان عضو فراکسیون ولایی در ادامه گفت: وزیری که انتخاب می شود نباید مجموعی از منافع را برای خود تبانی کرده باشد. وی گفت: طبق فرمایشات رهبر انقلاب افرادی که می خواهند در جامعه مسئول شوند باید از افراد متوسط جامعه باشند بنابراین افرادی که ثروت زیادی دارند نمی توانند کارآمد باشند. همچنین افرادی که از حوزه های نامرتبط انتخاب می شوند نیز نمی توانند کارآمدی مطلوبی داشته باشند.
عضو فراکسیون ولایی ادامه داد: در بررسی های انجام شده تغییرات تا به الان مثبت است اگر دولت ایستایی را هم تبدیل به پویایی کند مطلوب تر خواهد شد.
وی گفت: کابینه دوازدهم به سن اعتدال نزدیک تر شده است و تا حدی جوان تر شده که این هم می تواند نکته مثبتی در کابینه دوازدهم باشد.
وکیلی : ترکیب این کابینه نشان می دهد که بسیار بی حاشیه است.
وکیلی از فراکسیون امید مسیر حرکتی کابینه دوازدهم را دو قدم به جلو تشریح کرد و گفت: البته شرایط مطلوب حرکت چند قدمی به جلو بود اما در مجموع رویکرد کنونی کابینه دوازدهم خوب ارزیابی می شود.
وکیلی با اشاره به تحقق وعده انتخاباتی دکتر روحانی در مورد تغییر 50 درصدی کابینه دوازدهم گفت: ما در حال حاضر شاهد تغییر 50 درصدی در کابینه دوازدهم هستیم اما سوال این است که این تغییرات تا چه میزان می تواند مسیر دولت را هموار کند و این تغییرات تا چه اندازه پاسخگوی مطالبات مردم خواهد بود؟
به گفته وکیلی آمایش قومی، فکر و جنسیتی شاخصی کلی برای کارآمدی کابینه به حساب می آید. او افزود: ما علاقمند بودیم زنان سهمی بیشتر در کابینه دوازدهم داشته باشند چرا که اگر این تغییرات ناظر به سه اصل آمایش قومی، فکر و جنسیتی باشد خروجی برون داد آن قابل توجه و مطلوب تر خواهد بود.
او رنگ این کابینه را نسبت به کابینه یازدهم، به دکتر روحانی نزدیک دانست و افزود: ترکیب این کابینه نشان می دهد که بسیار بی حاشیه است.
وکیلی عضو فراکسیون امید گفت: وزرا در کمیته ها بر اساس صلاحیت ها بررسی می شوند و مجموعه ارزیابی ها عرضه می شود. وی افزود: وزرا در جلسات کمیسیون ها پاسخ گوی شبهات خواهند بود.
عضو فراکسیون امید درباره سن کابینه نیز گفت: به لحاظ سمبلیک سن افراد رعایت شده اما از نظر رویکردی هنوز نمی توان نظر داد اما با همین تغییرات میانگین سن نسبت به مبدا در مقایسه با کابینه یازدهم جوانتر نیست بلکه یک سال هم پیرتر شده است اما اگر کابینه انرژیک و با پشتکار باشد مطلوب تر خواهد شد.
وکیلی در ادامه افزود: برای پیش داوری زود است اما احتمالا 3 تا 4 وزیر بر اساس حساسیت کارکرد و حوزه کاری آنها توقفی وجود داشته باشد. وی گفت: یکی از انتظارات این است که ما سه فراکسیون می توانیم توافق کنیم که وزرا را با شرط معرفی همکارانشان مورد بررسی قرار دهیم.
وکیلی گفت: وزیر پیشنهادی علوم بر اساس بیانات رئیس جمهور بسته به ملاحظات شخصی اسرار به انصراف داشته اند بنابراین آقای رئیس جمهور برای اینکه زمان را از دست ندهد 17 وزیر را به مجلس معرفی کردند و احتمالا تا فردا وزیر هجدهم معرفی خواهند شد.
وی گفت: برای وزارت آموزش و پرورش به دلیل سطح مطالبات فرهنگیان و دو ناکامی در دولت یازدهم احتمالا با چالش مواجه خواهیم بود چون حساسیت فرهنگیان بالاتر رفته است.
جلالی : کابینه دوازدهم نسبت به کابینه یازدهم جوانتر شده است اما انظار این است که جوان تر ها بیشتر وارد صحنه شوند.
کاظم جلالی شب گذشته در شبکه خبر گفت: از فردا، وزرای پیشنهادی را مورد ارزیابی قرار می دهیم.
او با بیان اینکه کابینه دوازدهم، کابینه متوازنی است که می تواند مسیر دولت دوازدهم را به سوی اعتدال و عقل گرایی حرکت دهد گفت: کلیت کابینه دوازدهم مورد تایید است اگرچه نمی توان در مورد اعضای پیشنهادی به طور قطع این حرف را زد زیرا باید دید وزرای پیشنهادی چه برنامه برای وزرات پیشنهادی خود ارائه می دهند.
او افزود: ما نتوانسته ایم جمعیت نخبه ای را در حوزه های مختلف سیاسی پرورش دهیم تا در کابینه جایگاهی داشته باشد لذا با توجه به حساسیت های موجود منطقه ای، دیگر جایی برای ریسک باقی نمی ماند لذا به نظر می رسد تغییر 50 درصدی در این کابینه، تدبیری هوشمندانه باشد.
جلالی افزود: ما در کابینه یازدهم شاهد نزاع داخلی در درون کابینه بودیم که باعث شد تا مطالبات مردم به حاشیه رود لذا با توجه به ترکیب کابینه پیشنهادی، کابینه دوازدهم بی حاشیه به نظر می رسد موضوعی که می تواند برای مردم امیدبخش باشد.
جلالی در ادامه گفت: به نظر می رسد به جای حاشیه سازی باید به دولت دوازدهم کمک کرد، بخش جنسیتی هم موضوعی است که شخص رئیس جمهور می تواند در پست های دیگر جبران کند زیرا زنان بخش مهمی از جامعه ما به حساب می آیند و نباید به فراموشی سپرده شوند.
وی افزود: کابینه دوازدهم نسبت به کابینه یازدهم جوانتر شده است اما انظار این است که جوان تر ها بیشتر وارد صحنه شوند. وی گفت: کاری که آقای روحانی می تواند انجام دهد بهتر است جوانانی هم در سطوح معاونین وزرا قراردهند تا کابینه جوان تر شود. بهترین پیشنهاد این است که تیمی را قرار دهند تا جمعیتی از جوانان کشور را به کار گیرند و با ارتقا در دوره 4 ساله در کابینه سیزدهم نیز بر اساس کارآمدی مشغول به کار شوند. افراد تکراری انگیزه شان نیز کمتر می شود. انگیزه کار در افراد جوان بیشتر است.
جلالی تاکید کرد: ساز و کار به گونه ای باشد که کابینه جوان تر باشد. نقاط قوت و ضعف برنامه ها بررسی خواهد شد و پرسش ها نیز حول همین برنامه های وزرا باشد. مجلس هم در انتخاب وزرا منتقد گونه برخورد خواهد کرد و بر اساس دلسوزی برای کشور وزرا مورد بررسی قرار خواهند گرفت. وزرا باید مورد بازخواست جدی قرار بگیرند اما هم مجلس هم دولت باید همت جدی برای برطرف کردن مشکلات داشته باشند.
وی افزود: همه فراکسیون ها بر روی مطالبات مردم و همگرایی در اصول اساسی مملکت تاکید دارند.
صادق زیباکلام: کابینه فراجناحی نیست و اسامی بیشتر از یک یا دو جناح سیاسی در کشور است. میانگین سنی 58 سال نشان می دهد کابینه جوان نشده است.
صادق زیبا کلام در مورد وزرای پیشنهادی گفت: هیچ نقطه قوتی در این کابینه نمی بینم.
وی افزود روحانی نه خاتمی است، نه هاشمی رفسنجانی. روحانی روحانیست و بنابراین باید سطح انتظارات و توقعاتمان از او به همان میزانی باشد که این کابینه را معرفی کرده است.
سن کابینه باز هم خبرساز شده و منتقدان می گویند میانگین سنی کابینه بالاست و دولت آینده باز هم دولتی پیر خواهد بود. اصلاح طلبان همچنان از منتقدان جدی کابینه هستند و فعالان مدنی از عدم معرفی وزیر زن گلایه دارند.
صادق زیباکلام گفت: «این لیست همان چیزی است که در روزهای اخیر اعلام شد و گلایه های فراوانی را در پی داشت. در مراسم تحلیف لیست قطعی کابینه اعلام نشد، انتظار می رفت لیستی که در رسانه ها دست به دست می شد در دقیقه نود دچار تغییرات مهمی شود، اما اینگونه نشد و گلایه ها پابرجا ماند.»
زیباکلام ادامه داد: «ما می توانیم تا قیامت از آقای روحانی گلایه کنیم که چرا هیچ وزیر زن، اهل تسنن و یا کردی معرفی نکرده است، اما این گلایه های هیچ دردی را دوا نمی کند. اتفاقا اگر وزیر زن، اهل تسنن و یا کرد در کابینه معرفی می شد جای شگفتی بسیار زبادی داشت.»
این استاد دانشگاه ادامه داد: «اگر زمان به عقب برگردد برای پیروزی روحانی خیلی بیشتر خواهم دوید. شاید اکنون عده ای بگویند این کابینه هولناک است ولی اگر روحانی رییس جمهور نشده بود با کابینه هولناک تری روبه رو بودیم. همین کابینه جای شکر دارد.»
بنیادی: ربیعی در ۴ سال گذشته تلاشهای بسیاری برای مبارزه با فساد انجام داد
بهروز بنیادی نماینده مردم کاشمر در مجلس، با اشاره به معرفی علی ربیعی به عنوان وزیر پیشنهادی تعاون، کار و رفاه اجتماعی اظهار داشت: آقای ربیعی زمانی که مسئولیت وزارت تعاون و رفاه اجتماعی را از دولت دهم برعهده گرفت، این وزارتخانه در آن زمان دارای مشکلات و مفاسد فراوانی بود.وی با بیان اینکه وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی در زمان دولت دهم با حاشیههای بسیاری روبهرو بود، افزود: وضعیت این وزارتخانه در سال 92 به گونهای بود که میتوان گفت این وزارتخانه در همه ابعاد مشکلاتی داشت چه از نظر مدیریتی، چه از نظر درگیر بودن در فساد و چه در نابهسامانیهایی که در امر درمان و خدمات تأمین اجتماعی وجود داشت.
وی تصریح کرد: علی ربیعی در چنین شرایطی مسئولیت وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی را برعهده گرفت و در چهار سال گذشته تمام تلاش خود را برای ساماندهی این وزارتخانه و خروج از بحران انجام داد.
بنیادی همچنین خاطرنشان کرد: این امید وجود دارد که آقای ربیعی با رأی بالایی از مجلس شورای اسلامی به کار خود ادامه دهد و بتواند منسجمتر از گذشته گامهای اساسیتری را بردارد.
پورمختار : نظر مثبت اعضای فراکسیون نمایندگان ولایی در مورد قاضیزاده هاشمی
محمدعلی پورمختار نماینده مردم بهار و کبودرآهنگ، با اشاره به جلسه امروز فراکسیون نمایندگان ولای مجلس با وزیر پیشنهادی بهداشت و درمان دولت دوازدهم،گفت: در جلسه امروز سیدحسن قاضیزاده هاشمی گزارشی را از اجرای طرح نظام سلامت به اعضا ارائه کرد و به موانع و مشکلات پیش روی اجرای این طرح پرداخت.
وی افزود:وزیر پیشنهادی دولت دوازدهم عنوان کرد که ما در اجرای این طرح با مشکلاتی از جمله در حوزه بودجه مواجه بودیم که البته برخی از مشکلات مربوط به حوزه کاری وزارت بهداشت نیز نبود و البته تلاش میکنیم که این موانع و مشکلات از سر راه اجرای این طرح برداشته شود.
پورمختار خاطرنشان کرد: با وجود برخی انتقادات اعضای فراکسیون در مورد طرح نظام سلامت نظر کلی فراکسیون در مورد وزیر پیشنهادی بهداشت دولت دوازدهم مثبت بود.
انتقاد رئیس فراکسیون زنان از نگاه مردسالارانه در دولت
پروانه سلحشوری با انتقاد از عدم معرفی وزرای زن به مجلس از نگاه مردسالارانه دولت انتقاد کرد. رئیس فراکسیون زنان مجلس با انتقاد از عملکرد دولت در عدم معرفی وزرای زن به مجلس گفت: از دولت انتظار نداشتیم که اینگونه زنان را نادیده بگیرد. دولت کار بسیار بدی کرد، آیا واقعا در میان این همه زنان فعال در عرصه سیاسی یک زن توانمند وجود نداشت؟
وی در ادامه گفت: ما باید به عنوان نمایندگان زن توانمندی خود را به دولت ثابت کنیم تا بدانند زنان آنگونه که فکر می کنند ناتوان نیستند.
روزنامه جمهوری اسلامی در مطلبی به انتقاد از ابقای رحمانی فضلی و حمایت از معرفی ظریف، زنگنه و حجتی بقاء تعدادی از وزرای دولت یازدهم پرداخت آن این اقدام را مناسب خواند و روحانی را به خاطر آن تحسین کرد.
در این مطلب آمده است: این تعداد از وزراء که وزرای امور خارجه، نفت، بهداشت و کشاورزی از شاخصترین آنها هستند علیرغم فشارهای زیادی که از نواحی مختلف به آنها وارد شد وظایف خود را به درستی انجام دادهاند و جامعه به استمرار خدمات آنها نیاز دارد.
در میان ابقاء شدگان، افرادی نیز وجود دارند که به خاطر عملکرد ضعیفشان شایستگی ادامه کار در دولت را ندارند.
روشنترین مورد، وزیر کشور است که به خاطر ضعف زیادی که در انتخاب تعدادی از استانداران، فرمانداران و بخشداران از خود نشان داد و ایرادهای متعددی که در عملکرد انتخاباتی و مدیریت وزارتخانه متبوع داشت، بسیاری از فعالان سیاسی و صاحبنظران بیطرف و مستقل خواستار کنار گذاشتن وی بودند.
همچنان موضع گیری ها در مورد کابینه ی دولت دوازدهم ادامه دارد و از آغاز بررسی ها که احتمالاً از امروز این روند آغاز شده است. لذا باید از امروز منتظر خروجی مباحث نمایندگان در مجلس و اظهار نظرهای رسمی تر آنها باشیم.
کد مطلب: 500290
آدرس مطلب: http://alef.ir/vdcdnz0kzyt0zx6.2a2y.html?500290