نشست نمایندگان با وزیرنفت درباره قراردادهای نفتی؛

موافقان: فناوری ما در حوزه نفت پایین است/ مخالفان: 11بند قراردادها رفع نقص نشده/ ابهام‌ها باقی ماند

بخش اقتصادی الف، ۳۱ آذر ۹۵

31 مرداد 1395 ساعت 12:41


بنا بر اعلام نمایندگان مجلس حاضر در جلسه غیرعلنی امروز که درباره بررسی وضعیت قراردادهای نفتی بود، نمایندگان به وزیر نفت اعلام کرده اند که در صورت عدم اصلاح الگوی جدید قراردادهای نفتی با این قراردادها مخالفت می‌شود.

به گزارش خبرنگار الف، جلسه امروز (یکشنبه، ۳۱ مردادماه) صحن به صورت غیرعلنی به ریاست علی لاریجانی رئیس مجلس شورای اسلامی و با حضور بیژن زنگنه، وزیرنفت برگزار شد که در این جلسه وزیر نفت درباره قراردادهای نفتی به نمایندگان مجلس و شفاف سازی این موضوع گزارشی به نمایندگان ارائه کرده و به سوالات آنها پاسخ داد.

در ابتدای جلسه امروز وزیر نفت به مدت یک ساعت گزارشی از روند تنظیم و تصویب الگوی قراردادهای جدید نفتی به وکلای ملت ارائه داد. وی همچنین نکاتی را در مورد جلسات اسحاق جهانگیری و وزیر نفت با منتقدین و کارشناسان و چگونگی اصلاح الگوی قراردادهای نفتی مطرح کرد که پس از آن برخی از روسای کمیسیون‌های نقطه نظرات خود در مورد ایرادات این قراردادها بیان کردند و قرار شد پس از اصلاح الگوی قراردادهای نفتی با تصمیم مجلس این مصوبه دولت به هیئت تطبیق مصوبات ارجاع شد.

همچنین به گفته برخی نمایندگان کمیته قراردادهای کمیسیون انرژی نیز با دستور رئیس مجلس رسیدگی به الگوی قراردادهای جدید نفتی را در دستور کار دارد که قرار است با همکاری مرکز پژوهش‌ها پس از بررسی الگوی قراردادهای نفتی، گزارش خود را به مجلس ارائه کند.

در ادامه نیز علی لاریجانی رئیس مجلس شورای اسلامی نیز در تشریح نشست غیر علنی امروز مجلس با حضور بیژن نامدار زنگنه، گفت: این نشست با هدف بررسی الگوی قراردادهای نفتی با حضور زنگنه و همکارانشان و همچنین محسن اسماعیلی رئیس هیأت تطبیق مصوبات دولت با قوانین برگزار شد.

رئیس مجلس شورای اسلامی، افزود: در نشست غیرعلنی امروز، بحثهای مختلفی درباره ابعاد گوناگون فنی، اقتصادی و انتقال تکنولوژی و رعایت مصالح کشور صورت گرفت و در این رابطه هم نمایندگان مجلس و هم وزیر نفت توضیحاتی را ارائه کردند که این مسائل می توان ددر اینده به کار گرفته شود. در اینجا از تمام صاحب نظران نیز می خواهم که نظراتشان را هیأت تطبیق ارسال کنند.

یحیی کمالی‌پور نماینده مردم جیرفت و عضو کمیسیون حقوقی و قضایی مجلس شورای اسلامی در گفت‌وگو با تسنیم، درباره نشست غیر علنی امروز نمایندگان با بیژن نامدار زنگنه وزیر نفت درباره قراردادهای جدید نفتی، گفت: در این جلسه نمایندگان مجلس انتقادات خود را نسبت به الگوی جدید قراردادهای نفتی اعلام کردند.

وی افزود: وزیر نفت نیز در این جلسه نسبت به انتقادات جدی نمایندگان پاسخهایی را مطرح کرد.

نماینده مردم جیرفت در مجلس تاکید: نمایندگان در جلسه به این جمع‌بندی رسیدند که در صورتی که منویات و نظرات رهبر معظم انقلاب درباره ایرادات الگوی شیوه‌نامه قراردادهای جدید نفتی -که پیش از این به مجلس ارائه شده بود-، رعایت نشود، با این قراردادها موافقت نمی‌کنیم.

کمالی‌پور در خاتمه تاکید کرد که اگر این موارد اصلاح نشود، قطعاً مجلس با قراردادهای جدید نفتی موافقت نمی‌کند.

نگارش چارچوب قراردادهای جدید نفتی ایران در انگلیس
نماینده مردم شاهین‌شهر در مجلس فاش کرد که نگارش چارچوب قراردادهای جدید نفتی ایران در انگلستان از سوی ۳ نفر نوشته شده است.

حسینعلی حاجی دلیگانی نماینده مردم شاهین شهر در مجلس شورای اسلامی نیز در گفت‌وگو با تسنیم با اشاره به جلسه غیرعلنی صبح امروز مجلس با وزیر نفت در خصوص الگوی جدید قراردادهای نفتی اظهار داشت: ما اشکالاتی را به الگوی جدید قراردادهای نفتی وارد می‌دانستیم که هنوز هم بخش عمده‌ای را وارد می‌دانیم چرا که در این چارچوب برخی از منافع ملی کشور رعایت نشده است.

وی با بیان اینکه بنده مخالف این چارچوب هستم گفت: در این جارچوب مدت ۵۰ سال یا بیشتر شرایطی را برای طرف‌های غربی محیا می‌کنیم که به دلیل تعهد زمانی اینچنینی باید این موضوع در مجلس بررسی شود.

دلیگانی تاکید کرد: لازم است مجلس قانون گذاری کند.در واقع اصل و چارچوب این موضوع باید به تصویب مجلس برسد و پس از آن دولت می تواند در چارچوب مصوبه مجلس آن را اجرایی کند.

این نماینده مجلس با انتقاد از غیرعلنی برگزار شدن جلسه صبح کار هیئت رئیسه که جلسه را غیرعلنی اعلام کرد: این کار یک نوع توهین به مردم بود چرا که در این جلسه نکته‌ایی برخلاف منافع ملی گفته نشد و باید این موضوع به صورت شفاف برای مردم مطرح می‌شد که بدانند دغدغه مخالفین الگوی قراردادهای جدید نفتی چیست؟

حاجی دلیگانی با اشاره به طرح دوفوریتی جمعی از نمایندگان در این زمینه گفت: قرار بود این طرح دو فوریتی امروز به رأی گذاشته شود تا روز چهارشنبه به تصویب برسد اما به دلیل این جلسه غیرعلنی این موضوع عقب افتاد و از آنجا که هفته آیند همزمان سرکشی نمایندگان به حوزه انتخابیه است و پس از آن دو هفته تعطیلات تابستانی نمایندگان محسوب می‌شود لذا جلس تا سه هفته آینده جلسه علنی نخواهد داشت و بررسی این طرح یک ماه به عقب می‌افتد.

وی افزود: نمایندگان مخالف الگوی جدید قراردادهای نفتی می‌گفتند که با توجه به اینکه متن انگلیسی قراردادهای جدید نفتی ۱۳۱ صفحه است، اما فقط ۴ صفحه از آن به هیأت تطبیق مصوبات دولت با قوانین ارسال شده است و از سوی دیگر هیأت مدیره شرکت ملی نفت نیز حاضر نشدند الگوی جدید قراردادهای نفتی را بپذیرند و مدیران این شرکت روز گذشته اطلاعیه‌هایی را در این باره صادر کردند.

وی با انتقاد از این موضوع گفت: ما نگرانیم در این مدت اتفاقاتی بیفتد که به ضرر کشور باشد چرا که توتال در یک کشور همسایه سبب شده که ۳ هزار میلیارد مترمکعب گاز در میادین مشترک از سمت ایران به سمت دیگر برود و به ضرر ایران تمام شود و شاید در این مدت این شرکت بتواند در چارچوب این قراردادها امتیازات خود را بگیرد.

این نماینده مجلس افزود: وقتی که قرار است برای ۵۰ سال آینده کشور تصمیم بگیریم باید چارچوب آن در مجلس به تصویب برسد که متأسفانه در گذشته یک اختیار به اشتباه به دولت داده شده و ما مصریم در طرح خود ماده ۷ وزارت نفت را اصلاح کرده و مقرر کنیم شرایط عمومی قراردادهای نفتی به تصویب مجلس برسد.

حاجی دلیگانی خاطرنشان کرد: جای تأسف است که بگوییم چارچوب قراردادهای جدید نفتی توسط سه نفر یعنی دو خانم و یک آقا در انگلستان نوشته شده است و پس از ۳۷ سال از انقلاب برای ما تأسف بار است که چارچوب قراردادهای نفتی ما در خارج از کشور نوشته شود.ما براین موضوع تأکید داریم که ایرادات الگوی جدید قراردادهای نفتی باید اصلاح شود و مجلس نیز چارچوب این موضوع را مورد برسی و تصویب قرار دهد.

وی در مورد نظر هیئت تطبیق مصوبات دولت با قوانین نیز گفت: از آنجا که در این مورد قانونی درمجلس تصویب نشده هیئت تطبیق مصوبات چندان نمی تواند نظر دهد البته رئیس هیئت تطبیق امروز اعلام کرد که ما ایرادات قراردادهای نفتی را احصا می‌کنیم و به دولت می‌فرستیم تا برای بار سوم این چارچوب قراردادهای نفتی را اصلاح کند.

وی افزود: نمایندگان موافق قراردادهای جدید نفتی و وزیر نفت عنوان کردند که تکنولوژی ما در حوزه نفت پایین است و از سوی دیگر ما از نظر نیروی انسانی متخصص، نیروی کافی در اختیار نداریم و دیگر اینکه سرمایه‌گذاری خارجی در داخل کشور امنیت کشور را بالا می‌برد.

نماینده مردم شاهین شهر در مجلس شورای اسلامی اظهار داشت:‌ این گروه از نمایندگان می‌گفتند دید کشورهای اروپایی منفعت‌طلبانه است، پس بنابراین واگذاری حوزه‌های نفتی به آنها باعث می‌شود تا این کشورها در تأمین امنیت ما کمک کرده و شرکت داشته باشند.

حاجی‌دلیگانی خاطرنشان کرد: همچنین این نمایندگان عنوان می‌کردند که ما نباید شعارهای فضیلت‌گرایی بدهیم و نیز می‌گفتند منافع ما را کشورهای منطقه که با ما دارای میادین مشترک هستند، می‌برند و ما باید به دنبال برداشت از این میادین باشیم.

وی در پایان سخنان خود گفت: وزیر در سخنان خود می‌گوید که با این الگوی جدید قراردادهای نفتی باقیمانده دیوار تحریم‌ها فرو می‌ریزد اما ما برخلاف وزیر تصورمان این است که طرف غربی برجام را به گروگان گرفته و اجرا نمی‌کند تا ما به چنین قراردادهایی تن دهیم و از طریق این قرارداده منافع آنها تأمین شود.

در همین راستا، بهروز نعمتی عضو هیأت رئیسه مجلس شورای اسلامی نیز بعد از اتمام نشست غیرعلنی مجلس در خصوص قراردادهای جدید نفتی در جمع خبرنگاران گفت: جلسه سنگینی به صورت غیرعلنی با حضور وزیر نفت برگزار شد. آقای زنگنه و موافقین و مخالفین در نشست امروز مباحث خود را در خصوص قراردادها بیان کردند.

نعمتی افزود: موافقین قراردادهای جدید نفتی نیز دلایل خود را بیان کردند و تاکید شد ایراداتی که به ستاد اقتصاد مقاومتی ارجاع داده شده بود که به عنوان ۱۵ بند مشهور است، به صورت دقیق مد نظر قرار گرفت و وزارت نفت موارد مذکور را رفع کرده است.

وی ادامه داد: دکتر اسماعیلی به عنوان رئیس هیأت تطبیق مصوبات دولت با قوانین در جلساتی در این رابطه حضور داشتند و شرحی از اتفاقات ۱۱ ماهه که در این خصوص رخ داده است را بیان کردند و مسائلی که باید اصلاح شود آقای دکتر اسماعیلی به صورت جمع‌بندی، امروز توسط رئیس مجلس برای اصلاحات به رئیس جمهور ارجاع داده می‌شود.

نعمتی افزود: بحث‌هایی مانند ایرادات ۱۵گانه مانند نحوه مالکیت مخازن، بحث انتقال تکنولوژی، مسائل حاکمیتی، حضور شرکت‌های ایرانی به عنوان شرکت دوم، بحث فورس ماژورها شفافیت، بحث رعایت فورس ماژورهایی که در تحریم های فعلی مد نظر است، ایرادات به گفته وزارت نفت در این موضوعات رفع شده است.

وی ادامه داد: با توجه به برگزاری نشست‌های متعدد با ریاست دکتر لاریجانی در طول هفته جاری تشکیل شده بود موارد جمع‌بندی شده و ان شاءالله برای اصلاح به دولت ارجاع خواهد شد و امیداریم در جلسه فردای دولت مد نظر قرار بگیرد و نظر تطبیق مصوبات بر اصلاح موارد بیان شده بوده است.

نعمتی گفت: ما اعتقاد داریم به هر میزان جلسات در این خصوص بیشتر باشد زوایای مختلف موضوع قراردادهای نفتی بیشتر دیده خواهد شد و در این خصوص اعتقاد داریم نمایندگان مردم و کارشناسان، منتقدان، مخالفان نظرات خود را بیان کنند. به دلیل اینکه کار بزرگی قرار است صورت گیرد و بیش از ۱۳۴ میلیارد دلار ظرف مدت ۵ سال در کشور سرمایه‌گذاری صورت بگیرد بنابراین هر میزان جلسات بیشتر باشد به نفع کشور است.

وی در پاسخ به این سوال که آیا طرحی مبنی بر اینکه اختیار قراردادها از دولت به مجلس واگذار شود در خانه ملت مطرح است، گفت: آقای زنگنه نسبت به درباره این موضوع صحبت کردند و باید توجه داشت دولت مجری قانون است، امروز اجرای بند ۳ و ۷ از اختیارات وزارت نفت مطرح است که بر اساس قانون این وزارتخانه‌ها باید پیشنهاد چارچوب قراردادها را به دولت ارائه بدهد تا دولت بر مبنای پیشنهاد مذکور کار را ادامه دهد البته ممکن است طرح های مختلفی مطرح شود که نحوه تبدیل به قانون شدن آنها مشخص است.

عضو هیأت رئیسه مجلس شورای اسلامی در خصوص تکلیف قراردادهای نوشته شده، افزود: قراردادها بر اساس قانون انجام می شود و مشکل خاصی در این رابطه وجود ندارد.

بهمن طاهرخانی در گفتگو با خبرنگار الف، در مورد جلسه غیرعلنی مجلس شورای اسلامی که امروز با حضور وزیرنفت برگزار شد، گفت: امروز تحلیل ها و نقطه نظرات بسیاری مطرح شد که احتیاج است تا همه آنها بررسی شده تا به نتایج نهایی برسیم.

وی تصریح کرد: از لحاظ حقوقی برخی از این متن اشکالات فراوانی دارد،که باید اصلاح شود و اختلاف نظرهایی بین نمایندگان در مورد جلسه امروز و پیش نویس قراردادهای نفتی وجود دارد که امیدواریم اصلاحات لازم انجام شده و در اسرع وقت به نتیجه برسیم.


کد مطلب: 383570

آدرس مطلب: http://alef.ir/vdcd5s0szyt0jk6.2a2y.html?383570

الف
  http://alef.ir