نارضایتی روحانی و پیش‌بینی تغییرات بیشتر از ۵۰ درصد در کابینه دولت

بخش سیاسی الف، 22 خرداد 96

22 خرداد 1396 ساعت 7:35


دولت یازدهم روز 12 مرداد ماه سال 92 با مراسم تنفیذی که در محضر رهبر معظم انقلاب انجام شد آغاز به کار کرد و احتمالاً بر اساس گفته یکی از اعضای هیات رئیسه 10 یا 11 مرداد به پایان می رسد و جای خود را به دولت دوازدهم می دهد.

احمد امیرآبادی، از برگزاری مراسم تحلیف دوازدهمین رییس جمهور کشور در مورخ 15 مردادماه سال جاری خبر داد و گفت: بر اساس تصمیم هیأت رئیسه، مجلس چهار هفته را برای مراسم تحلیف و رأی اعتماد به وزرا در نظر گرفته است.

بر این اساس مراسم تحلیف در مورخ 15 مردادماه برگزار می‌شود. پس از آن رییس جمهور دو هفته فرصت دارد وزرای پیشنهادی را به مجلس معرفی کند، بعد از آن مجلس یک هفته فرصت دارد صلاحیت‌ها را مورد رسیدگی قرار دهد و پس از آن جلسه رأی اعتماد به وزرای پیشنهادی ‌آغاز می‌شود.

پیش بینی می شود کابینه دوازدهم نسبت به یازدهم تغییراتی را به همراه داشته باشد. در این ارتباط حسن روحانی روز شنبه، 13 خرداد، در جمع وزرا و استانداران در سخنانی خود از برخی اعضای دولت به شدت انتقاد کرد و گفت آنها در ایام انتخابات «پاشنه ها را برنکشیده بودند و لخ لخ می کردند». رییس جمهور از عدم دفاع برخی از اعضای کابینه از عملکرد دولت انتقاد کرد.

 محمد علی نجفی از مشاوران روحانی تغییرات احتمالی را تا 50 درصد دانسته است.

با وجود همه گمانه زنی ها، حسینعلی امیری معاون پارلمانی رییس جمهور درباره تغییرات در دولت و مذاکره های احتمالی با چهره های مختلف گفت: «آقای روحانی ارزیابی‌های خود را در زمینه انتخاب اعضای كابینه دارند، در این زمینه‌ بررسی‌هایی را خواهند داشت كه البته تا حدودی بررسی‌های خود را انجام داده‌‌اند و همچنان هم در حال مطالعه موضوع هستند. اما فعلا با كسی راجع به موضوع كابینه آینده صحبت نشده است.»

از سوی دیگر صحبت هایی مبنی بر فاصله گرفتن دولت از رویه اعتدالی و استفاده بیشتر از اصلاح طلبان و کنار گذاشتن اصولگرایان مطرح شده است.

در این باره وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات درباره سهم‌خواهی اصلاح‌طلبان برای حضور در کابینه آینده گفت: من اصلاً موافق سهم‌خواهی و سهم‌طلبی نیستم و نباید این‌گونه باشد. محمود واعظی در پاسخ به این سؤال که «سهم‌خواهی اصلاح‌طلبان صدای نزدیکان آقای رئیس‌جمهور از جمله آقای آشنا را در آورده و فکر می‌کنید ترکیب کابینه آینده چگونه خواهد بود؟» افزود: سهم‌خواهی از روحانی در چینش کابینه اصلاً تفکر درستی نیست.

علی لاریجانی، رییس مجلس شورای اسلامی، نیز شامگاه سه‌شنبه هفته گذشته در ضیافت افطار رییس‌جمهور با نمایندگان مجلس شورای اسلامی اظهار داشت: نباید احزاب و گروه‌ها در زمینه چینش نیروها در دولت بخواهند سهم‌خواهی کنند، بلکه مهم این است که افراد کاردان و شایسته برای انجام امور کشور به کار گرفته شود.
 
در حال حاضر اخبار متعددی درباره کابینه احتمالی در رسانه ها منتشر می شود که در ادامه به آنها اشاره شده است.

گزینه های وزارت کشور و وزارت آموزش و پرورش
براساس شنیده ها احتمال تغییر وزیر کشور تقویت شده و احتمال تغییر دبیر شورای عالی امنیت ملی نیز به گوش می رسد.

برخی گزارش ها از این حکایت دارد که رحمانی فضلی وزیر کشور یکی از مهم ترین تغییرات در کابینه خواهد بود. تاکنون گزینه هایی برای جایگزینی رحمانی فضلی مطرح شده است. محمد شریعتمداری رییس ستاد انتخاباتی روحانی و معاون اجرایی او از جمله آن هاست. البته نام شریعتمداری برای پست وزارت صنعت و بازرگانی نیز مطرح است.

از سوی دیگر اخباری مبنی بر احتمال تصدی سکان وزارت کشور توسط عباس آخوندی نیز مطرح شده اما وزیر راه و شهرسازی در این باره عنوان کرده است: صبحتی برای پست وزارت کشور در دولت دوازدهم با من نشده است.

در میان تغییرات سیاسی دیگر گفته می شود احتمال تغییر علی شمخانی دبیر شورای عالی امنیت ملی وجود دارد. برخی شنیده ها حاکی از آن است که نام محمد فروزنده به عنوان جانشین شمخانی مطرح است. محمد فروزنده 57 ساله از فرماندهان سابق سپاه پاسداران  است. او سابقه ریاست بنیاد مستضعفان و وزارت دفاع در دولت هاشمی رفسنجانی را دارد. فروزنده اکنون عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام است.

 در کنار این اخبار بعضی رسانه ها از تغییرات گسترده در حوزه اقتصادی خبر داده اند. گفته می شود وزیر مسکن، راه و ترابری، وزیر اقتصاد، وزیر کار و رفاه در کنار وزارت صنعت از تغییرات اساسی دولت خواهند بود.

 به نوشته شرق در صورت تفکیک بخش صنایع از بازرگانی، شریعتمداری در‌عین‌حال گزینه پیشنهادی برای وزارت صنایع هم هست. شنیده شده در این صورت، معاون شریعتمداری، «حسن یونس ‌سینکی» هم یکی از گزینه‌های وزارت بازرگانی محسوب می‌شود. سینکی همچنین معاون شریعتمداری در زمان تصدی او بر این وزارتخانه در دولت اول اصلاحات بود.

اگر بنا به تفکیک وزارتخانه باشد، آخوندی همچنان از گزینه‌های احتمالی وزارت مسکن است و معاون او یعنی محمد سعیدنژاد احتمالا برای وزارت راه پیشنهاد خواهد شد. از علی افشانی، استاندار فارس هم به عنوان یكی از گزینه‌های احتمالی وزارت راه‌و‌شهرسازی نام برده شده است.

حسن قاضي‌زاده‌هاشمي، وزير بهداشت - چنانچه خودش بخواهد از حضور در کابينه دوازدهم انصراف بدهد - ظفرقندي و حريرچي (معاون قاضي‌زاده) ازجمله گزينه‌هاي احتمالي و جايگزين او خواهند بود.

درباره وزارت جهاد کشاورزی هم گفته می شود که ممکن است محمود حجتی با جدایی از این وزارتخانه شهردار تهران شود. اما حجتی در این باره می گوید: «فعلا در دولت هستم، دارم کارم را انجام می دهم.»

 در همین حال اخباری از احتمال تغییر در دفتر رییس جمهور به گوش می رسد. احتمال کنار گذاشتن محمد نهاوندیان در این باره مطرح است. محمد شریعتمداری، محمود واعظی و مرتضی بانک به عنوان گزینه های احتمالای جایگزینی نهاوندیان مطرح هستند.

 همچنین گفته می شود که ممکن است محمد باقر نوبخت نیز از سخنگویی دولت کنار گذاشته شود.

 اما درباره وزارتخانه های فرهنگی و آموزشی نیز گمانه زنی هایی مطرح است. گفته می شود وزیر آموزش و پرورش و علوم تغییر می کند در این بین شایعاتی مبنی بر احتمال معرفی شهیندخت مولاوردی معاون امور زنان رییس جمهور به عنوان وزیر آموزش و پرورش مطرح شده است. همچنین رضا فرجی دانا به عنوان یکی از گزینه های وزارت علوم مطرح است.

 برای وزارت کار نیز گزینه های همچون محمد علی نجفی و محمد ستاری فر مطرح است.

  آخرین گمانه زنی ها درباره 11 تغییر در کابینه دوازدهم
تازه ترین گمانه زنی ها از ترکیب دولت دوازدهم حاکی از آن است که حسن روحانی قصد دارد تغییراتی وسیع در کابینه داشته باشد.

هفته نامه صدا، نشریه وابسته به حزب کارگزاران در گزارشی که با تیتر «زلزله در کابینه» به چاپ رسیده، خبر داده است: نعمت زاده، وزیر صنایع، چیت چیان، وزیر نیرو، واعظی، وزیر ارتباطات، قاضی زاده هاشمی وزیر بهداشت و طیب نیا وزیر اقتصاد در دولت دوازدهم حضور نخواهند داشت.

براساس این گزارش محمد شریعتمداری جایگزین چیت چیان در پست وزارت نیرو شده و نهاوندیان رئیس دفتر کنونی رئیس جمهور هم به وزارت ارتباطات می رود. براساس شنیده ها اکبر ترکان به جای آخوندی وزیر مسکن می شود و حسین کمالی از چهره های اصلاح طلب هم جای ربیعی را در وزرات کار خواهد گرفت.

احتمال معرفی موسوی لاری به جای رحمانی فضلی در سمت وزارت کشور و حضور پزشکیان به عنوان وزیر بهداشت نیز از دیگر گمانه زنی هاست.

در این گزارش گفته شده که نوبخت دیگر قرار نیست سخنگوی دولت باشد و با جدایی سازمان ملی جوانان از وزارت ورزش، مهرعلیزاده وزیر ورزش خواهد شد و سلطانی فر هم به سازمان جوانان می رود. انتخاب مولاوردی به عنوان اولین وزیر زن دولت روحانی در پست وزارت آموزش و پرورش و نیز معرفی سورنا ستاری معاون علمی رئیس جمهور به عنوان وزیر علوم نیز از دیگر تغییرات کابینه دوازدهم است.

در این گزارش احتمال داده شده که میرزاده رئیس پیشین دانشگاه آزاد به جای محمد شریعتمداری معاون اجرایی رئیس جمهور شود و مجید انصاری یا علی یونسی به جای علوی وزیر اطلاعات شوند. براساس این گزارش، شنیده شده که علی شمخانی هم قرار است به عنوان وزیر دفاع معرفی شود.


کد مطلب: 481750

آدرس مطلب: http://alef.ir/vdccpsq0x2bq4m8.ala2.html?481750

الف
  http://alef.ir