افزایش چشمگیر اقدامات یکجانبه و تهاجمی ترامپ ‏علیه ایران/ برجام عملاً به حاشیه رانده شده است/ هدف نهایی آمریکا در قبال ایران

بخش بین الملل الف، 1 مرداد 96

1 مرداد 1396 ساعت 8:08


بعد از چند ماه حدس و گمانه زنی دولت ترامپ بالاخره پایبندی ایران به توافق هسته ای را تائید کرد اما همزمان تحریم های جدی را نیز علیه تهران اعمال کرد. این تحریم ها روز سه شنبه 27 تیر ماه به بهانه فعالیت های موشکی و تروریسم وضع شد. این در حالی است که حسن روحانی و محمد جواد ظریف، تحریم های جدید علیه ایران را نقض کننده توافق هسته ای دانسته اند.

اما همزمان نشریه فارن پالیسی گزارش داده که دونالد ترامپ از تائید پایبندی ایران به برجام به شدت ناراضی و ناخرسند است و تیمی را در کاخ سفید مامور کرده تا زمینه های لازم را برای اعلام عدم پایبندی ایران به برجام در سه ماه آینده فراهم نمایند. بر اساس توافق هسته‌ای میان ایران و گروه 1+5، دولت آمریکا باید هر سه ماه یکبار، در گزارشی به کنگره این کشور پایبندی ایران به برجام را تایید کند تا امکان تمدید تعلیق تحریم‌های ضد ایرانی فراهم شود.

سیاست مقامات کاخ سفید در قبال برجام در حالی است که تاکنون آژانس بین المللی انرژی اتمی هفت بار پایبندی ایران به تعهداتش در برجام را اعلام کرده است. در این راستا محمد جواد ظریف چند روز قبل در مصاحبه با شبکه تلویزیونی «سی ان ان» ضمن تاکید بر عدم انجام تعهدات از سوی آمریکایی ها، آژانس بین المللی انرژی اتمی را تنها نهادی دانست که بنا به برجام وظیفه بررسی پایبندی ایران به این توافق را برعهده دارد.

سیاست تهاجمی و خصمانه دولت آمریکا در قبال ایران
در یکی از تازه ترین اقدامات ضد ایرانی، روز جمعه 30 تیرماه دونالد ترامپ در بیانیه‌‌ای که از سوی دفتر ریاست جمهوری آمریکا در واشنگتن منتشر شد از ایران خواست تا همه زندانی‌های آمریکایی که در ایران زندانی‌اند را آزاد کند. در این بیانیه آمده است، در صورت آزاد نکردن اتباع آمریکایی ایران با «پیامدهای تازه و جدی» روبرو خواهد شد. یک روز پس این هشدار، عباس عراقچی، معاون وزیر خارجه از ایالات متحده خواست که «ایرانیان تازه دستگیرشده» را آزاد کند.

همزمان مایک پمپئو رئیس سازمان سیا تاکید کرد که پس از پایان بازنگری سیاست آمریکا در قبال ایران، در رفتار این کشور با ایران یک تغییر جدی اعمال خواهد شد. از سوی رسانه ها عنوان شده که سیاست جدید آمریکا در قبال ایران اواخر مهر و اوائل آبان اعلام خواهد شد.

در کل باید گفت سیاست دولت آمریکا در قبال ایران روز به روز تهاجمی تر می شود. از یک سو همان طور که مطرح شد شاهد موضع گیری های روزانه  دونالد ترامپ، وزرا و مشاورانش علیه ایران هستیم  و  از سوی دیگر یکی از دستور کارهای ثابت کنگره آمریکا، وضع تحریم و محدودیت های جدید علیه تهران شده است. به این موارد می بایست لابی فزاینده رژیم صهیونیستی و عربستان سعودی را نیز اضافه کرد. در این بین ریاض با استفاده از دیپلماسی دلار و انعقاد قراردادهای تجاری و نظامی به شدت مایل به سوق دادن دولت ترامپ به تقابل با ایران می باشد.

در واقع ترامپ بدلیل فشارهای اسرائیل و عربستان قصد دارد به مقابله جدی با محور مقاومت بپردازد. این در حالی است که ایران در صف اول مبارزه با داعش و گروه های تروریستی در منطقه بوده است. در این بین توافق هسته ای که تصور می شد موجبات کاهش سطح تنش بین طرفین را فراهم می نماید اثرگذاری خود را از دست داده و ترامپ عملاً با به حاشیه راندن برجام آن را به توافقی بی اثر و خنثی تبدیل کرده است. در این بین سیاست آمریکایی ها تاکید بر موضوعاتی چون مباحث موشکی، حقوق بشر، تروریسم و مسائل منطقه ای برای فشار آوردن و اجبار  ایران به عقب نشینی می باشد. 

در این راستا چندی پیش نمایندگان سنای آمریکا مصوبه‌ای را برای تحریم‌هایی علیه سپاه پاسداران ایران تصویب کردند که اجرای این مصوبه به تصویب مجلس نمایندگان آمریکا و امضای ترامپ نیازمند است. همچنین دیروز عنوان شد که سران مجلس نمایندگان آمریکا بر سر متن اولیه طرح تحریم‌های ایران، روسیه و کره شمالی به توافق رسیدند. گفته می‌شود این طرح که در صورت تصویب با عنوان «قانون تحریم‌های روسیه، ایران و کره شمالی» شناخته می‌شود، روز سه‌شنبه به رأی گذاشته می‌شود.

گفتنی است حدود شش هفته قبل نیز رکس تیلرسون وزیر خارجه آمریکا در کمیته امور خارجی مجلس نمایندگان مدعی شد: سیاست ما در قبال ایران پس زدن این هژمونی، مهار کردن توانایی شان برای ساخت سلاح هسته‌ای و تلاش برای حمایت  از عناصری در داخل ایران است که به تغییر مسالمت آمیز رژیم شان منجر می شود.

به نظر می رسد سیاست فعلی دولت آمریکا تشدید تحریم ها برای عصبانی کردن ایران می باشد تا تهران داوطلبانه به سمت کنار گذاشتن توافق هسته ای حرکت کند. در این صورت دست دولت آمریکا برای اقدامات بعدی بازتر خواهد بود. این در حالی است که کمال خرازی، رئیس شورای راهبردی روابط خارجی ایران در مصاحبه‌ روز جمعه با فرانس‌24  در پاسخ به این سوال که خط قرمز ایران درباره برجام چیست، گفت: «خط قرمز ما زمانی است که آنها از توافق خارج شوند که وضعیت کاملاً جدیدی پدید می‌آورد.»
 


کد مطلب: 494459

آدرس مطلب: http://alef.ir/vdccp0q0o2bqo08.ala2.html?494459

الف
  http://alef.ir