اهمیت مصرف آب در ورزشکاران

23 مهر 1394 ساعت 10:30


پزشک تیم فوتبال فولاد خوزستان با تاکید بر اهمیت مصرف آب در ورزشکاران، گفت: حتی ورزشکارانی که در آب و هوا و مناطق سردسیر فعالیت ورزشی انجام می‎دهند نیز ممکن است دچار کم‎آبی شوند.

"اکبر مرادی" در گفت‎و‎گو با ایسنا، اظهار کرد: دو سوم از وزن بدن انسان را آب فرا گرفته که این خود گواهی است بر میزان اهمیت آب در بدن یک انسان.

وی ادامه داد: انسان به طور متوسط روزانه باید ۲.۵ لیتر آب مصرف کند و هر چقدر میزان تعریق در بدن بیشتر باشد، میزان آب مصرفی انسان نیز باید افزایش پیدا کند؛ کما این‎که در ورزشکارانی که تعریق در آن‎ها زیاد صورت می‎گیرد، این نیاز به بالای ۴ لیتر آب در روز می‎رسد.

پزشک تیم فوتبال فولاد خوزستان افزود: با این حال، مصرف تنها آب نیز به هیچ وجه صلاح نیست؛ چرا که با توجه به میزان تعریقی که ورزشکار انجام می‎دهد، الکترولیت‎های بدن او نیز باید به نوعی جبران شود؛ به این معنا که مصرف آب به همراه الکترولیت می‎تواند یون‎ها و الکترولیت‎های از دست رفته مثل سدیم، کلسیم و پتاسیم را که به همراه تعریق از بدن خارج می‌شود، جبران کند.

وی بیان کرد: چنانچه آب و الکترولیت از دست رفته جبران نشود، بدن دچار نوعی شوک درونی می‎شود که این باعث می‌شود عضلات ورزشکار به صورت هماهنگ کار نکنند، غلظت خون بالا برود و فرد دچار سرگیجه و تهوع شود و چنان‎چه آب بیش از حد در بدن هدر برود حتی ممکن است شوک ناگهانی و مرگ ورزشکار را در پی داشته باشد؛ به همین دلیل است که گفته می‎شود فرد بدون آب حداکثر تا یک هفته می‎تواند زنده بماند ولی بدون غذا دو تا سه هفته نیز می‎تواند دوام بیاورد که همین موضوع اهمیت مبرم مایعات را نسبت به مواد غذایی جامد می‎رساند.

مرادی در پاسخ به این سوال که ورزشکار قبل و حین فعالیت ورزشی چه میزان آب باید مصرف کند؟ گفت: ورزشکار باید از دو ساعت قبل از فعالیت ورزشی به میزان نصف تا یک لیوان (۱۰۰ تا ۱۵۰ میلی لیتر) به فاصله هر ۱۵ دقیقه، شروع به نوشیدن آب کند و پس از شروع فعالیت نیز این فاصله زمانی را کم و میزان نوشیدن آب را نیز افزایش دهد ولی طوری نباشد که فرد بیش از حد آب مصرف کند که باعث سرگیجه او شود.

وی درباره علائم کم‌آبی بدن در ورزشکاران، بیان کرد: این موضوع را می‌توان از روی تعریق و رسوباتی که روی پیراهن، صورت و یا بدن ورزشکار ایجاد می‎شود، متوجه شد و مورد بررسی قرار داد؛ گذشته از این، تغییر رنگ، چروکیدگی و خشکی پوست نیز از دیگر علائم دچار شدن ورزشکاران به کم‌آبی است.

پزشک تیم فوتبال فولاد خوزستان با بیان این‌که ورزشکار فقط در هوای گرم دچار کم‌آبی نمی‎شود، گفت: معمولاً تصور بر این است که ورزشکارانی که در هوای سرد فعالیت می‎کنند به مصرف زیاد آب نیاز ندارند در صورتی که چنین تصوری صحیح نیست.

وی اضافه کرد: در آب و هوای سرد از آن جا که فرد می‎خواهد بدن خود را گرم نگه دارد، متابولیسم بدن او بالا می‎رود و زمانی هم که متابولیسم بالا رود، تعریق‎های نامحسوسی در بدن صورت می‎گیرد که باعث می‎شود ورزشکار به آب نیاز پیدا کند؛ بنابراین و به عنوان مثال فوتبالیستی که در فصل زمستان در شهری مانند تبریز بازی می‎کند نیز به مصرف مایعات و الکترولیت نیاز دارد.


کد مطلب: 301966

آدرس مطلب: http://alef.ir/vdccesq1e2bqxo8.ala2.html?301966

الف
  http://alef.ir