خرید خدمت سربازی و رفت و آمد ایرانیان خارج از کشور؛

قشقاوی: قوانین موجود تبعیضی نیست/ کمالی: برنامه‌ای برای خرید سربازی در داخل و در خارج از برای مشمولان نداریم

بخش اجتماعی الف، 8 شهریور 94

13 شهريور 1394 ساعت 10:44


اظهارات سردار کمالی جانشین اداره کل منابع انسانی ستاد کل نیروهای مسلح، درباره سخنان قشقاوی معاون امور کنسولی و پارلمانی وزارت امور خارجه درمورد خرید خدمت سربازی و شرایط ایرانیان خارج از کشور با واکنش مجدد قشقاوی رو به رو شد.

به گزارش الف، هفته پیش بود که معاون امور کنسولی و پارلمانی وزارت امور خارجه با اشاره به خرید خدمت سربازی ایرانیان خارج از کشور گفته بود که از میان هم‌وطنان ایرانی مقیم خارج از کشور، متولدان سال‌های ۵۵ تا ۶۸ می‌توانند تا پایان امسال نسبت به خرید سربازی خود اقدام کنند.

حسن قشقاوی که همراه هیات مجلس شورای اسلامی به نیویورک سفر کرده در این ارتباط توضیح داد: البته چنین تسهیلاتی برای این افراد در داخل ایران وجود ندارد و هدف تسهیل تردد هموطنان مقیم خارج است.

معاون وزیر امور خارجه درباره تردد دانشجویان مشمول نیز گفت: حتی اگر افرادی که سربازی را خرید نکنند و دانشجویان مشمول هستند، می توانند سه بار در سال به کشور تردد کنند و بر اساس این طرح، دیگر هیچ مشکلی‌ برای ورود هموطنان عزیزمان به داخل کشور نیست.

قشقاوی درباره دیگر تسهیلات برای ورود هموطنان به کشور گفت: مشکلات یا بهانه هایی برای کم بودن تردد هموطنان مقیم خارج به وطن وجود داشت که بررسی‌ شد و با دستور رئیس جمهور، مصوبه بسیار خوبی‌ داشته ایم.

معاون امور کنسولی و پارلمانی وزیر امور خارجه درباره موضوع چند تابعیتی برای ایرانیان مقیم خارج گفت: به‌رغم آنکه ایران از نظام حقوقی تک تابعیتی پیروی می کند و تابعیت ایرانی‌ برای ما اصل است، اما از این پس هیچ ضرورتی ندارد که از هموطنان به هنگام ورود به کشور درباره تابعیت دیگرشان سئوال کنیم یا بخواهیم بدانیم که در جیب دیگرشان چه گذرنامه‌ای است.

وی افزود: ملاک برای ما گذرنامه ایرانی‌ است و به هیچ وجه، هیچ یک از ماموران ما از ارگان‌های مختلف حق ندارند که گذرنامه هم‌وطنی را با هر بهانه‌ای به محض ورود و در فرودگاه ضبط و یا درباره جزئیات مسائل تابعیتی و دیگر مسائل آنان پرس و جو کنند.

قشقاوی تاکید کرد: صرف اینکه هویت ایرانی‌ هموطنان محرز شود که البته حتما باید گذرنامه داشته باشند چون مهر ورود و خروج خواهد خورد، ولی‌ برای ما اصل ضرورتاً حتی اینگونه مدارک نیست، یعنی‌ مدارکی مثل گذرنامه نیست، بلکه صرف احراز هویت که طرف واقعاً ایرانی‌ است، ولو با یک شناسنامه و یا یک کارت و اینکه فارسی زبان ملت دیگری نیست، همان مجوز ورود به داخل کشور است، یعنی‌ از این جهت ما این را بهانه‌ای برای عدم ورود ندانسته‌ایم.

وی افزود: ما حساب ویژه‌ی را برای هموطنان‌مان در خارج از کشور باز کرده‌ایم. چون بین شش تا هفت میلیون ایرانی‌ در خارج از کشور هستند و به ویژه به هموطنان مقیم آمریکا تاکید کرده ایم که شما را یک پل بزرگی‌ برای دو فرهنگ و دو تمدن می‌دانیم.

معاون وزیر امور خارجه گفت: این دسته از هموطنان ما می توانند به خوبی‌ نقش این پل بزرگ را در ارتباط فرهنگی‌ و انسانی‌ با کشور‌های مقیم ایفا کنند.

قشقاوی افزود: ما دعوت می‌کنیم از این عزیزان که به سرزمین مادری خود بیشتر تردد کنند. اصراری بر این نیست که حتما برگردند به داخل ایران و می‌توانند در جایگاه و محل سکونت کنونی خود بمانند ولی‌ در عین حال می توانند یک نقش بسیار مثبتی برای کشور داشته باشند و در بخش مادی، معنوی و فرهنگی‌ سرمایه‌گذاری‌های بهتری انجام دهند.

معاون امور کنسولی و پارلمانی وزیر امور خارجه کشورمان در پایان گفت: فکر می‌کنیم بیش از ۹۷ درصد از هموطنان برای تردد به داخل کشور هیچ مشکلی ندارند و ممکن است دو یا سه درصد بعضا پرونده‌ای در محاکم داشته باشند.

به گزارش الف، در واکنش به این سخنان، سردار موسی کمالی جانشین اداره منابع انسانی ستاد کل نیروهای مسلح گفت: چنین مطلبی صحت ندارد و ما هیچ برنامه‌ای برای خرید سربازی چه در داخل و چه در خارج از کشور برای مشمولان اعم از غایب و غیر غایب نداریم.

کمالی با تاکید بر اینکه تنها برای امسال موضوع جریمه ریالی برای مشمولان دارای هشت سال غیبت و بیشتر از آن در نظر گرفته شد گفت: این قانون برای ایرانیان داخل و خارج از کشور یکسان است بنابراین ضمن تکذیب امکان خرید سربازی برای مشمولان خارج از کشور که متولد ۵۵ تا سال ۶۸ هستند باید بگویم که تنها آن دسته از مشمولان ایرانی ساکن خارج از کشور که دارای هشت سال غیبت یا بیشتر از آن هستند می‌توانند با پرداخت جریمه ریالی از انجام خدمت سربازی معاف شوند.

وی تاکید کرد: از نظر ما شهروندان ایرانی چه در داخل و چه در خارج از کشور برابرند و خون مشمولان خارج از کشور رنگین تر مشمولان داخلی نیست.

سردار کمالی در پاسخ به این سوال که آیا در حال حاضر نیز مشمولان خارج از کشور برای ثبت نام جریمه ریالی سربازی می‌توانند اقدام کنند، یا خیر گفت: امکان ثبت نام برای مشمولان واجد شرایط در سال گذشته فراهم و تا پایان مرداد نیز به کلیه درخواست‌ها رسیدگی شد. بنابراین در حال حاضر چنین امکانی وجود ندارد اما احتمال دارد که در صورت اعلام نیاز دولت و موافقت ستاد کل فراخوان طرح جریمه ریالی برای بار دوم نیز تکرار شود که اخبار مربوط به آن تا پایان شهریور ماه اعلام خواهد شد.

جانشین اداره منابع انسانی ستاد کل نیروهای مسلح افزود: بنابراین مشمولان خارج از کشور که نسبت به پرداخت جریمه ریالی خود اقدام نکرده‌اند می‌توانند در صورت تصمیم گیری برای اجرای مرحله دوم طرح یا از طریق مراجعه به سفارتخانه‌ها و کنسولگری‌های جمهوری اسلامی درخواست خود را ثبت کرده یا یکی از اقوامشان که در داخل کشور است به دفاتر پلیس بعلاوه ۱۰ مراجعه و درخواستشان را ثبت کنند.

مشمولان ایرانی خارج نشین تنها دو بار در سال مجاز به ورود کشور هستند
وی با اشاره به بخش دیگری از سخنان معاون وزیر خارجه در خصوص ورود مشمولان ایرانی خارج از کشور، به ایسنا گفت: آن طور که در خبرها آمده بود جناب قشقاوی در مصاحبه‌شان گفته بودند که دانشجویان ایرانی مجازند تا سه بار در سال وارد کشور شوند که لازم است در این خصوص نیز توضیحاتی را ارائه کنم. برابر قانون کلیه مشمولان ایرانی خارج از کشور که دو سال یا بیشتر از خروجشان از کشور گذشته باشد می‌تواند دو بار در سال و حداکثر برای مدت سه ماه به کشور بیایند.

کمالی با بیان اینکه این قانون برای مشمولان غایب نیز صدق می‌کند و آنان نیز مجازاند با این شرایط به کشور رفت و آمد کنند گفت: البته در شرایط خاص و استثناء آن هم در صورت تشکیل کمیته‌ای در سازمان وظیفه عمومی ناجا و مثبت بودن نظر اعضای این کمیته مشمولان غایب خارج از کشور می‌توانند برای بار سوم نیز به کشور سفر کنند اما مدت زمان اقامت مجاز همان سه ماه است.

دوتابعیتی‌ها هم باید به سربازی بروند
جانشین اداره منابع انسانی ستاد کل نیروهای مسلح در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا مشمولان دو تابعیتی نیز باید به سربازی بروند یا خیر گفت: از نظر قانون هر فرد ذکور که دارای تابعیت ایرانی است باید مطابق قوانین کشور ما به سربازی رفته یا وضعیت سربازی خود را تعیین تکلیف کند. بنابراین فرقی نمی‌کند که یک مشمول تنها دارای تابعیت ایرانی باشد یا در کنار تابعیت ایرانی تابعیت کشور دیگری را نیز بگیرد.

وی با تاکید بر اینکه هر نوع مصوبه‌ای در خصوص سربازی یا از طریق فرمانده معظم کل قوا یا از طریق مجلس شورای اسلامی به تصویب می‌رسد گفت: بنابراین هیچ نهاد دیگری نمی‌تواند مستقیما برای سربازی تعیین تکلیف کند ضمن اینکه در تمامی این موارد نیز نظرات ستاد کل نیروهای مسلح و نیازهای دفاعی کشور مد نظر قرار می‌گیرد.

کمالی از مسئولان غیرمرتبط خواست از اظهارنظر درباره قوانین سربازی خودداری کنند و افزود: گاهی اوقات اظهارات مسئولان غیرمرتبط با حوزه سربازی مشمولان را به اشتباه انداخته و باعث می‌شود که آنان نتوانند برنامه ریزی درستی برای سربازی‌شان انجام داده و وارد غیبت شوند.

به گزارش خبرنگار الف، پس از آن بود که  با وجود تکذیب سردار کمالی قشقاوی بر اظهاراتش درباره خرید سربازی مشمولان مقیم خارج از کشور تاکید کرد.

معاون وزیر خارجه کشورمان گفت که آنچه درباره «نحوه خرید خدمت سربازی مشمولان غایب بیش از هشت سال در خارج از کشور» گفته‌ است دقیقا منطبق بر تبصره «ط» ماده واحده قانون بودجه سال ۹۴ است.

حسن قشقاوی در گفت‌وگو با ایسنا، با اشاره به تکذیب اظهاراتش از سوی جانشین اداره منابع انسانی ستاد کل نیروهای مسلح، افزود: آنچه در مورد نحوه خرید خدمت مشمولان غایب بیش از هشت سال گفتم منطبق بر تبصره «ط» ماده واحده قانون بودجه سال ۹۴ و در پی هماهنگی کامل به عمل آمده با سازمان وظیفه عمومی ناجا بوده است.

وی با ابراز تعجب از برخی عبارات نقل شده از سوی جانشین اداره منابع انسانی ستاد کل نیروهای مسلح خاطرنشان کرد: نمی‌دانم کدام بخش از اظهاراتم خلاف قانون فوق‌الذکر یا کذب و یا بیانگر تبعیض در رنگ خون ایرانیان داخل و خارج از کشور بوده است.

معاون وزیر خارجه کشورمان افزود: تمامی نکاتی که اینجانب درباره خرید خدمت سربازی روز گذشته در جمع ایرانیان خارج از کشور و در حضور رییس مجلس در نیویورک داشتم پیش از این از سوی اینجانب در تاریخ ۲۶/۵/۹۴ طی اطلاعیه‌ای به کلیه نمایندگی‌های جمهوری اسلامی ایران در خارج از کشور ابلاغ شده و هم‌اکنون به طور روزانه در حال اجراست.


کد مطلب: 292732

آدرس مطلب: http://alef.ir/vdcc1iqii2bqom8.ala2.html?292732

الف
  http://alef.ir