جايگزينی برای «مرگ بر اسرائيل» نیست

بخش تعاملی الف - ميرزاسعدين داورپناه

8 مرداد 1396 ساعت 10:19




واكنش يكپارچه جهان اسلام در قبال تجاوز به حريم مسجدالاقصي بار ديگر اثبات كرد كه «مسئله فلسطين» دغدغه مشترك امت اسلامي است و ايران هوشمندانه پرچمدار بيرقي شده كه اجتماع همه مسلمين تنها گرد اين بيرق قابل تصور مي باشد.

علي رغم همه اختلافاتي كه ميان كشورهاي اسلامي وجود دارد، دول و ملل مسلمان سراسر جهان در روزهاي اخير همصدا شدند و فارغ از اختلافات ميان خود، اقدامات اسرائيل را محكوم كرده و با فشار بر نهادهاي بين المللي و تهديد به خيزش اسلامي توفيق يافتند كه اسرائيل را مجبور به عقب نشيني كنند.

اصل ١١ قانون اساسي ايران، تنظيم سياستهاي كلي جمهوري اسلامي را بر پايه ائتلاف و وحدت جهان اسلام طلبيده است:
« به حكم آيه كريمه: «إِنَّ هذِهِ اُمَّتُكُمْ اُمَّةً واحِدَةً وَ اَنَا رَبُّكُمْ فَاعْبُدُونِ»، همه مسلمانان يك امت‌اند و دولت جمهوري اسلامي ايران موظف است سياست كلي خود را بر پايه ائتلاف و اتحاد ملل اسلامي قرار دهد و كوشش به عمل آورد تا وحدت سياسي، اقتصادي و فرهنگي جهان اسلام را تحقق بخشد.»

طي همه سال هاي پس از انقلاب، ايران با برافراشتن پرچم ضديت با اشغالگري و حمايت از فلسطين اجراي اين اصل قانون اساسي را پيگيري كرده است. همچنين چنين موضعي در چارچوب اصول ١٥٢ و ١٥٤ قانون اساسي نيز مي گنجد.

فارغ از اين تطبيق قانوني، ايرانيان هرگز نمي پسندند كه با وجود نيازها و ظرفيت هايشان، كشوري منزوي و منفعل داشته باشد. ايران متكي به تشكيل نيروهاي مقاومت عليه اشغالگري سرزمين فلسطين، موفق شده كه نفوذ خود در خاورميانه را عميق و گسترده كند. اگر در نيمه اول دهه پنجاه خورشيدي، دخالت نظامي ايران در عمان يك موفقيت بزرگ شمرده و نمايش قدرت دانسته مي شد، اكنون ايران توانايي خيره كننده اي براي اثر گذاري بر كشورهايي را دارد كه حتي با آنها همسايه نيست. ايران به پشتوانه صداقت در نمايش «غيرت» عليه اشغالگري اسرائيل، اكنون اهرم قدرت و دستاوردهايي در اختيار گرفته كه ميلياردها دلار رقبا و سلاح هاي پيشرفته قدرتها در آرزوي آنها تلف شده اند!

بي اعتنايي ايران به واقعيات جاري در خاورميانه، فراغت از منافع ملي است زيرا حوزه نفوذ سياسي و اقتصادي ايران در پشت مرزهاي شرقي كشور از دسترسي دور بوده و شمال ايران نيز محصور به كشورهايي است كه نقش آفريني ايران در آنها نيازمند رقابت هاي دراز مدت و پر هزينه با قدرت هاي جهاني و منطقه ايست. تثبيت دستاوردها در شرق يا شمال كشور براي بازيگري كه اهرم هاي قدرت متنوع نداشته باشد، محال است.  

نفوذ خاورميانه اي ايران در غرب كشور تا سواحل مديترانه مي تواند تكيه گاهي براي توسعه بازار و بستر سازي براي همكاري هاي پايدار فرهنگي، سياسي و اقتصادي باشد. از رهگذر چنين ائتلاف احتمالي و قدرتمندي مي توان به توسعه روابط با تمام ديگر همسايگان اميدوار شد شايد كه برسميت شناختن سهم ايران كم هزينه تر شود. مزيت هاي منابع و جغرافياي ايران بعلاوه توزيع جمعيتي كشور نيز توجه را به همسايگان غربي جلب مي كند.

جنوب كشور مسلماناني هستند با تبار عربي كه لاجرم تحت تاثير نقش آفريني ايران در كشورهاي عربي عراق و سوريه و لبنان قرار خواهند گرفت و اينچنين در روياي اخراج ايران غير عرب از معادلات خاورميانه ناكام مي مانند.

«مرگ بر اسرائيل» قدرت نرم ايران را با هويت و متفاوت كرده است و كارامدي آن انكار پذير نيست. با توجه به مقررات قانوني و جبر جغرافيايي كه ايران در آن واقع شده، هزينه «مرگ بر اسرائيل» هر چه باشد نخواهد توانست جمهوري اسلامي را از پيگيري آن منصرف كند مگر كساني ظهور يابند و مدعي شوند كه راهبردي وحدت ساز جهان اسلام و سازگار با قانون اساسي و پاسخگو به ضرورت هاي سياسي براي جايگزيني در چنته دارند!
تاكنون كه پيشنهاد مستدلي ارائه نشده است.


کد مطلب: 496844

آدرس مطلب: http://alef.ir/vdcc0eq002bqo48.ala2.html?496844

الف
  http://alef.ir