المانیتور: اختلاف مصر و عربستان درباره یمن و سوریه بنیادین است

3 آبان 1395 ساعت 15:17


پایگاه خبری المانیتور با اشاره به تیرگی روابط مصر و عربستان نوشت: ریاض و قاهره درباره یمن و سوریه با یکدیگر اختلاف نظر اساسی دارند.

به گزارش ایرنا، المانیتور نوشت: مصر با قدرتمندترین متحدش یعنی عربستان، دچار بحران در روابط شده است. این بحران با رای مثبت مصر به پیش نویس قطعنامه روسیه در خصوص سوریه در تاریخ 10 اکتبر (19 مهرماه) تشدید شد. پیش نویس قطعنامه روسیه که خواستار کمک رسانی به مناطق تحت محاصره در سوریه شده بود و طرف های درگیر را به قطع حملات فراخوانده و بر جدایی نیروهای مخالف میانه رو سوری از جبهه فتح الشام (جبهه النصره سابق) تاکید کرده بود.

عربستان که برای سرنگونی دولت بشار اسد رئیس جمهوری سوریه تلاش می کند، این پیش نویس را تایید نکرد. عربستان همچنین رای موافق مصر به این قطعنامه را انحراف قاهره از موضع جهان عرب می داند.

عبدالله معلمی نماینده عربستان در سازمان ملل نخستین حمله علنی به مصر را آغاز کرد و رای نماینده این کشور در شورای امنیت به نفع پیش نویس قطعنامه روسیه درباره وضعیت سوریه را 'دردناک' توصیف کرد.

اظهارات نماینده عربستان وزیر خارجه مصر را به واکنش واداشت. احمد ابوزید سخنگوی این وزارتخانه گفت که اتهام های عربستان دقیق و نشان دهنده واقعیت نیست. وی تاکید کرد که مصر به نفع محتوای قطعنامه رای داده است نه دولت حامی این پیش نویس و این که مصر هیچگاه با قطعنامه ای که خواستار آتش بس برای رساندن کمک های بشردوستانه و جنگ علیه تروریسمی که ملت سوریه را درگیر کرده است، مخالفت نخواهد کرد.

یک روز پس از رای مصر، حمدا عبدالعزیز، سخنگوی رسمی وزارت نفت عربستان گفت که شرکت آرامکو به شرکت نفت مصر به صورت شفاهی اعلام کرده است که از این پس محصولاتش را به این شرکت نمی فروشد. بر اساس توافق پنج ساله میان مصر و عربستان، ماهانه 700 هزار تن از محصولات مختلف این شرکت شامل بنزین و گازوییل به مصر صادر می شد.

عبدالرحمن سعود نویسنده عربستانی در هشتگ' توقف صادرات نفت به مصر به بررسی این تصمیم' در صفحه شخصی اش در توییتر به این مساله پرداخت. به نوشته وی، تلاش برای بیدارکردن نخبگان سیاسی و فرهنگی درباره زمان از دست رفته نسبت به از دست رفتن میلیاردها ریالی که هموطنان خودمان به آن احتیاج دارند، قابل قبول تر است. بسیاری روزنامه نگاران مصری هم بیکار ننشستند و به نقد فشارهای آشکار عربستان بر حکومت مصر و انتقادهای تند ریاض علیه قاهره پرداختند.

احمد موسی شخصیت رسانه ای مصری که به روابط نزدیکش با حکومت مصر معروف است،در تاریخ 12اکتبر (21 مهرماه) در برنامه تلویزیونی خود به عربستان حمله کرد و گفت: هیچ کس نمی تواند با آرد، بنزین، گاز، سلاح یا حتی دلار بر مصر فشار وارد کند.

ابراهیم عیسی نیز در یک برنامه تلویزیونی به عربستان حمله کرد و گفت: کشورهایی مثل لیبی، یمن، عراق و سوریه به خاطر سیاست های وهابی عربستان در منطقه درگیر جنگ داخلی شده اند. هر بحرانی که در کشورهای عربی رخ می دهد، نتیجه همین سیاست ها است. همین ها عامل ویرانگری ای هستند که در جامعه عربی مان شاهدش هستیم.
در تاریخ 13 اکتبر (22 مهرماه) عبدالفتاح السیسی رئیس جمهوری مصر درباره بحران میان ریاض و قاهره گفت: مصر سیاست مستقلی مبتنی بر دیدگاهی ملی در جهت امنیت ملی عرب ها در پیش گرفته است. موضع ما نسبت به بحران سوریه مشخص است و تغییر نخواهد کرد. این رویکرد بر اساس یافتن راه حلی سیاسی برای بحران کنونی، حفظ یکپارچگی اراضی سوریه و احترام به اراده ملت این کشور مبتنی است. علاوه بر این، گروه های مسلح باید خلع سلاح شوند و سوریه نیز باید بازسازی شود.

وی در اشاره غیرمستقیم به فشارهای اعمال شده از سوی عربستان، سخنانش را اینگونه جمع بندی کرد: مصر در مقابل هیچ کس جز خداوند کرنش نمی کند.

الاء عبدالهادی نویسنده و روزنامه نگار برجسته به المانیتور گفت: تردیدی نیست که در روابط بین مصر و عربستان بحران به وجود آمده است. انکار این مساله به هیچ کس کمکی نمی کند. گرچه، باید محدوده بحران و توانایی خود برای عبور از آن را بشناسیم. هم رسانه های مصر و هم رسانه های عربستان باید دست از تشدید این بحران و سرزنش طرف مقابل بردارند. این بسیار بد است که رسانه ها، چه مصری و چه سعودی، نقشی اساسی در شعله ور ساختن آتش بحران میان طرفین و وخیم تر کردن اوضاع ایفا می کنند.

وی افزود: بر اساس برآورد من، عامل اصلی این بحران بین دو کشور ترکیب دو مساله است: یمن و سوریه. هر کدام از این دو کشور موضعی متفاوت در قبال دو مساله مذکور اتخاذ کرده است. در یمن، مصر مسیری واضح در رد هرگونه مداخله میدانی دارد. همه از تجربه منفی مصر در مداخله در یمن در دوران جمال عبدالناصر خبر دارند؛ این در حالی است که عربستان از مداخله در یمن حمایت می کند.

در مورد وضعیت سوریه، هر دو طرف بر اهمیت پایان دادن به بحران موافق هستند، اما اختلاف بنیادین میان دو طرف به ساز و کار خاتمه دادن به این بحران بر می گردد. عربستان معتقد است که حکومت اسد باید از قدرت کنار گذاشته شود، در حالی که مصر به تسویه مخالفان، توقف کشتار سوری ها و مبارزه با تروریسم برای حل و فصل بحران سوریه اعتقاد دارد. این بحران پایان نخواهد یافت مگر آن که هر یک از دو کشور متوجه باشند که طرف دیگر حق دارد سیاست خارجه خود را مطابق منافع و دیدگاه مستقل خود انتخاب کند.


کد مطلب: 405988

آدرس مطلب: http://alef.ir/vdcbwsbawrhbg9p.uiur.html?405988

الف
  http://alef.ir