حقانيت ايران از زبان «فرناندز»

جعفر هاشمي*، 9 مهر 93

9 مهر 1393 ساعت 9:59


همزمان با انفجار ساختمان آميا در ۱۸ جولاي ۱۹۹۴ در شهر بوينس آيرس آرژانتين، ساختار سياسي ايران اسلامي كه دوران گذار را طي مي‌كرد بار ديگر با اتهام‌هاي بي‌اساس قدرت‌هاي غربي مواجه شد.

در پي اين حادثه انگشت اتهام قدرت‌هاي غربي به سمت نظام نوپاي جمهوري اسلامي نشانه رفت تا با نسبت دادن اين اقدام غير‌انساني به كشورمان، فضايي ضد ايراني در دنيا ايجاد شود. از اين رو پرونده‌يي حقوقي براي بررسي اين حادثه تشكيل و تمامي تلاش‌ها بر بد نام كردن انديشه‌هاي انقلاب اسلامي متمركز شد. به عبارت ديگر همزمان با پيروزي انقلاب اسلامي ايران در سال ۱۹۷۲ موجي از استقلال‌طلبي و آزاديخواهي ساير ملت‌ها را در بر گرفت و آنها را بر آن داشت تا عزم خود را براي مبارزه با استعمار و استثمار دو گانه غرب و شرق جزم كنند. در واقع مي‌رفت تا مردمي كه يا در حيطه نفوذ غرب بودند يا سايه شرق بر كشورشان سنگيني مي‌كرد به تدريج ايران را به عنوان الگويي موفق در مبارزه با زياده‌خواهي‌هاي غرب و شرق بپذيرند و جنبش‌هاي آزاديخواهانه را شكل دهند. در اين بين مردم امريكاي لاتين كه سال‌ها تحت استعمار كشورهايي چون پرتغال و انگليس بودند نيز از خود تحركاتي نشان دادند.

بنابراين طبيعي بود كه استكبار غرب، ايراني كه شعار «نه شرقي، نه غربي» را سرلوحه امور خود قرار داده نپذيرد و به مبارزه همه‌جانبه با آن برخيزد تا سدي در مقابل امواج انديشه‌هاي انقلابي آن ايجاد كند. ترور رهبران سياسي ايران در بحبوحه تشكيل ساختار سياسي جمهوري اسلامي، همراهي با صدام در حمله به ايران و درگير ساختن مردم در جنگ فرسايشي هشت ساله و مواجه ساختن ايران با اتهاماتي بي‌اساس از جمله انفجار آميا، همگي قطعات پازلي را شكل مي‌داد كه تكميل شدنش مترادف با فروكش كردن موج مبارزه با زياده‌خواهي‌هاي غرب بود.

اما ايران با وجود فشارهاي روز‌افزون غرب در برخورد با اتهام انفجار تروريستي آميا ذره‌يي از حقوق خود عقب‌نشيني نكرد و بارها به لحاظ حقوقي هر گونه دست داشتن در اين اقدام غير انساني را رد كرد.قابل چشمپوشي نيست كه ايران براي اثبات بي‌گناهي خويش با قضات سرسپرده اسراييلي روبه‌رو بود كه در تلاش براي نسبت دادن اين انفجار به ايران از هيچ تلاشي فروگذار نمي‌كردند.

بررسي روند رسيدگي به پرونده آميا و تلاش همه‌جانبه غرب براي متهم ساختن ايران از يكسو و برخورد قاطع ايران از سوي ديگر نشان مي‌دهد كه اصول جمهوري اسلامي در برخورد با اقدامات تروريستي دو‌گانه نيست و همواره خط صافي را طي كرده است. موضع‌گيري‌هاي ايران در قبال گروه تروريستي القاعده چه قبل و چه پس از حادثه تروريستي ۱۱ سپتامبر، مبارزه پيوسته با اشرار در مرزهاي خود و نوع برخوردش با گروه تروريستي داعش مهر تاييدي بر سياست‌هاي اصولي و درست ايران است. اين در حالي است كه امريكا همواره سياستي دو‌گانه در برخورد با گروه‌هاي تروريستي از خود نشان داده است. نزديك‌ترين نمونه آن سياستي است كه دولتمردان اين كشور در مقابل داعش پيگيري مي‌كنند.

در حالي كه ايران بارها از خطر اوج‌گيري گروه‌هاي تروريستي نظير داعش و النصره در سوريه در پي سياست‌هاي اشتباه غرب در اين كشور هشدار داده بود اما اكنون شاهد هستيم كه به دليل به خطر افتادن منافع غرب است كه تحركات براي مبارزه با اين گروه‌هاي تروريستي آغاز شده و سخن از ائتلاف‌ها به ميان مي‌آيد. همچنين شاخه نظامي حزب‌الله لبنان نيز كه از سوي غربي‌ها گروهي تروريستي خطاب مي‌شود، نشان داده كه براي دفاع از سرزمين خود در مقابل تجاوز‌هاي مكرر رژيم صهيونيستي دست به اسلحه مي‌برد. سخنراني اخير رييس‌جمهور آرژانتين در سازمان ملل نيز مهر تاييدي بر حقانيت ايران در برخورد با گروه‌هاي تروريستي است و خصوصا مبرا شدن ايران از داشتن هرگونه ارتباط با حادثه آميا را ثابت مي‌كند.

وقتي بعد از گذشت دو دهه از آن اقدام غيرانساني، عالي‌ترين مقام سياسي اين كشور در مجمع عمومي سازمان ملل- نشستي كه از آن به عنوان المپيك ديپلمات‌ها ياد مي‌شود- دست داشتن ايران در آن را صراحتا تكذيب مي‌كند، نشان مي‌دهد كه دفاع ايران از خود در مقابل اين اتهام، با صداقت وصف‌ناپذيري همراه بوده است. نبايد فراموش كرد كه سال گذشته و در حاشيه سخنراني مجمع عمومي سازمان ملل و در ديدار حسن روحاني با رييس‌جمهوري آرژانتين مقرر شد تا بازبيني و انجام تحقيقات بي‌طرفانه جديدي در مورد پرونده آميا در دستور كار قرار گيرد و اكنون با سخناني كه وي ابراز داشته، نتيجه تغيير در نوع ديپلماسي ايران به خوبي مشخص مي‌شود. اين اظهارنظر باعث مي‌شود تا مراحل قانوني اين پرونده با سرعت بيشتري طي شود و با بسته شدن آن، اتهامات بي‌اساسي كه سال‌هاست خوراك تبليغاتي غرب را تامين مي‌كند و به عنوان اهرم فشاري بر ايران از آن استفاده مي‌شود، زدوده شود و در آينده‌يي نزديك سطح روابط دو كشور كه بعد از انفجار آميا به كاردار تنزل پيدا كرده بود، به سطح سفير ارتقا يابد.
*اعتماد/سفير سابق ايران در برزيل


کد مطلب: 243753

آدرس مطلب: http://alef.ir/vdcbsfb5frhbazp.uiur.html?243753

الف
  http://alef.ir