پیامدهای ناگوار یکجانبه گرایی آمریکا در سوریه

17 تير 1396 ساعت 5:57


طرح ادعای احتمال حمله موشکی دولت سوریه به مخالفان در بیانیه تازه کاخ سفید، از دید بسیاری از تحلیلگران، معادلات میدانی و روند مذاکرات صلح سوریه را زیر تاثیر قرار خواهد داد.

به گزارش ایرنا، کاخ سفید به تازگی در بیانیه ای دولت «بشار اسد» رییس جمهوری سوریه را به تدارک برای حمله شیمیایی متهم کرده است.

این ادعا در حالی از سوی کاخ سفید مطرح می شود که هیچ سند و مدرکی برای اثبات آن ارایه نشده است. طرح چنین ادعایی بدون ارایه مستندات محکم، از سوی بسیاری تحلیلگران به عنوان زمینه چینی دولت آمریکا برای اقدام نظامی یکجانبه علیه دولت سوریه تعبیر می شود؛ مساله ای که نگرانی هایی را میان ناظران برانگیخته است.

پس از انتشار بیانیه کاخ سفید، بسیاری کشورها به ویژه کشورهایی که سال ها است برای بازگرداندن ثبات و آرامش به سوریه تلاش می کنند، نسبت به اقدام احتمالی یکجانبه آمریکا در سوریه و پیامدهای منفی آن هشدار دادند.

«بهرام قاسمی» سخنگوی وزارت امور خارجه کشور در واکنش به اظهارات و مواضع اخیر مقام های واشنگتن که زیرعنوان «حملات پیشگیرانه» به سوریه به بهانه استفاده احتمالی دولت این کشور از سلاح های شیمیایی، صورت گرفته است، هشدار داد و از جامعه بین المللی خواست در برخورد با این ماجراجویی، به عواقب و اثرات آن بر وخامت اوضاع امنیتی و انسانی منطقه بیاندیشند.

همچنین معاون وزیر خارجه روسیه، درباره هر گونه اقدام یکجانبه دولت آمریکا در سوریه هشدار داد. معاون وزیر خارجه روسیه اعلام کرد، اظهارات واشنگتن درباره مقدمه‌چینی مقامات سوریه برای حمله شیمیایی افترایی بی‌اساس است.به گفته «گنادی گاتیلوف»، اظهارات اخیر مسوولان آمریکایی درباره آغاز احتمالی حملاتی شیمیایی از سوی دمشق روند مذاکره را در آستانه و ژنو دشوار می‌کند.

در خصوص احتمال و پیامدهای منفی اقدام نظامی آمریکا به سوریه چند نکته لازم به یادآوری است:
1- طرح ادعاهای اینچنینی بدون ارایه مستندات محکم، رنگ و بوی زمینه چینی برای اقدام نظامی یکجانبه دارد. آمریکا بارها از این شیوه برای توجیه اقدام نظامی یکجانبه خود استفاده کرده است. حمله نظامی این کشور به عراق در سال 2003 و اقدام موشکی چند ماه پیش این کشور علیه سوریه از همین الگو پیروی کرد؛ الگویی که ممکن است یک بار دیگر مورد استفاده دولت تندروی آمریکا قرار گیرد و به اقدام نظامی در سوریه منجر شود.
دولت نوپای آمریکا در فروردین ماه امسال ، با متهم کردن دولت اسد به استفاده از سلاح شیمیایی در شهر «خان شیخون»، پایگاه هوایی «الشعیرات» متعلق به ارتش سوریه را هدف حمله هوایی قرار داد؛ بهانه ای که واشنگتن نه تنها برای اثبات آن مستنداتی ارایه نکرد، بلکه در برابر تلاش دولت های ایران، سوریه و روسیه برای تشکیل کمیته حقیقت یاب و راستی آزمایی بی طرفانه بین المللی در مورد این رخداد هم مقاومت کرد.

پنتاگون این بار در بیانیه خود بدون ذکر هرگونه مستنداتی مدعی شده که «ایالات متحده تدارکات احتمالی رژیم اسد برای انجام یک حمله شیمیایی دیگر که احتمالا به کشتار دسته‌جمعی غیرنظامیان از جمله کودکان بی‌گناه منجر خواهد شد را شناسایی کرده است». به نظر می رسد جامعه بین المللی باید این بار هوشیارانه تر و هوشمندانه تر در برابر اقدام احتمالی آمریکا در سوریه واکنش نشان دهد.

2- در حالی آمریکا مدعی احتمال حمله شیمیایی سوریه شده است که براساس گزارش سازمان های بین المللی از جمله سازمان منع گسترش تسلیحات شیمیایی، زرادخانه شیمیایی دولت سوریه پیش از این تخلیه شده است. این سازمان در ژوئن 2014 از خروج آخرین محموله تسلیحات شیمیایی دولت سوریه از این کشور خبر داد.جدا از این مساله، با توجه به پیشروی های اخیر ارتش سوریه و برتری نیروهای حامی اسد در برابر تروریست های تکفیری در عرصه میدانی، بهره گیری از سلاح شیمیایی از سوی دولت هیچ توجیه منطقی نمی تواند داشته باشد.

3- دولت سوریه حدود 6 سال است که همه نیروها و منابع خود را برای مبارزه با گروه های تروریستی تکفیری بسیج کرده است. این روزها که معادلات میدانی در سوریه به نفع دولت این کشور پیش می رود و موضع تروریست ها به ویژه به دنبال تحمل شکست در شهرهای مختلف سوریه و موصل عراق به شدت تضعیف شده است، طرح ادعاهای اینچنینی جز تقویت موقعیت گروه های تروریستی و پیچیده تر شدن مبارزه و مقابله با این گروه ها، نتیجه ای در بر ندارد.

4- بیانیه پنتاگون در حالی منتشر شده است که پنجمین دوره مذاکرات صلح سوریه در آستانه پایتخت قزاقستان برگزار شد و تاریخ برگزاری نشست بعدی نیز اعلام شده است . اظهار نظر مقام های پنتاگون در چنین شرایطی می تواند با تاثیرگذاری بر معادلات میدانی سوریه، روند برگزاری و پیشرفت مذاکرات را دستخوش تغییر کند و بحران سوریه را پیچیده تر کند.

این گونه ادعاها با توجه به شرایط کنونی سوال برانگیز و مشکوک به نظر می رسد و به همین دلیل، جامعه بین المللی باید از تمام ظرفیت ها و ساز و کارهای خود برای جلوگیری از این اقدام بی ثبات ساز و ناامن کننده، استفاده کند.


کد مطلب: 489850

آدرس مطلب: http://alef.ir/vdcbs9bagrhbwwp.uiur.html?489850

الف
  http://alef.ir