رسم رياست‌ جمهور در جمهوري اسلامي

4 مرداد 1388 ساعت 14:17


1. حمايت از رجال سياسي در نظام‌هاي مختلف سياسي ممكن است از مباني مختلفي نشأت بگيرد كه با توجه به مادي بودن اكثر نظام‌هاي سياسي موجود در جهان، كسب منافع مادي كه مهم‌ترين آنها قدرت و ثروت است، قوي‌ترين مبني به‌شمار مي‌رود. در اين ميان جمهوري اسلامي ايران باتوجه به مباني ارزشي نشأت گرفته از نظام حقوقي اسلامي رنگ و بويي متفاوت دارد. در نظام‌هاي مختلف حقوقي اشخاص و سمت‌هاي مختلف وزن و اعتبار خود را از قوانين خصوصاً قانون اساسي اخذ مي‌كنند به‌نحوي كه ارتباطي مكانيكي ميان سمت‌هاي مختلف كه براساس قانون اساسي ترسيم شده است، وجود دارد. در حالي‌كه در نظام حقوق اساسي جمهوري اسلامي، قوانين مختلف ازجمله قانون اساسي در كنار مقبوليتي كه از عموم مردم كسب كرده‌اند، مشروعيت خود را از ولايت امر كسب مي‌كنند و بدون تأييد ولي فقيه هيچ قانوني مشروعيت ندارد.

در كنار مشروعيت قوانين، مشروعيت افراد و شخصيت‌هاي سياسي ـ حداقل براي دسته‌اي از مردم كه به فكري مانند آنچه در بالاتر توضيح داده شد، معتقدند ـ نيز از ولي فقيه نشأت مي‌گيرد. براي برخي ارزش رجال سياسي به ميزان اعتقادي است كه به رهبري دارد و در عمل نيز خود را مطيع رهبري مي‌داند.

2. انتصاب معاونين رئيس‌جمهور از اختياراتي كه قانون اساسي به وي اعطا كرده است و حتي مجلس شوراي اسلامي نيز كه تأييد وزيران را درقالب رأي اعتماد به‌عهده دارد نيز نمي‌تواند در اين امر دخالت كند و تنها كسي كه كليه شئون ولايت را به‌عهده دارد مي‌تواند به مخالفت با آن برخيزد كه اين اختيار در اصل 57 قانون اساسي اشاره شده است.

3. افرادي مانند بنده كه به آقاي دكتر احمدي‌نژاد رأي داده و بيانيه حقوق‌دانان را در حمايت از ايشان امضا كرده‌اند، پس از وقايع اخير ـ اندكي ـ دچار سرخوردگي شده و در ولايت‌پذيري ايشان ترديد كرده‌اند. حداقل براي ما كه دلبسته ولايتيم و از هر كس ازجمله رئيس‌جمهور تا زماني حمايت مي‌كنيم كه مطيع محض ولايت باشد اين سؤالات پديد آمده است:

الف) علت آنكه آقاي رئيس‌جمهور پس از نامه رهبري معاون منصوب خود را عزل ننمودند، چيست؟

ب) اين‌كه آقاي مشايي نامه استعفاي خود را پس از پخش رسانه‌اي نامه رهبري به رشته تحرير درآوردند نشان چیست؟

ج) اساساً چرا آقاي رئيس‌جمهور حكم رهبري را كه ملغي و كان‌لم يكن كردن حكم انتصاب آقاي مشايي را خود به مرحله اجرا نگذاشتند؟ اين واقعه كه آقاي مشايي استعفانامه خود را به آقاي رئيس‌جمهور بنويسد و ايشان نيز رونوشت آن را به رهبري ارسال نمايند آن هم پس از گذشت چند روز از نگارش نامه رهبري، نشان چیست؟

د) با توجه به اينكه بي‌احترامي امري عرفي و بسته به زمان و مكان است، آيا در عرف جامعه سياسي ما نحوه نگارش نامه آقاي رئيس‌جمهور به رهبري- آن هم درقالب 2 خط و پس از نامه عارفانه! به آقاي مشايي ـ بي‌احترامي به مقام ولايت تلقي نمي‌شود؟

در پايان
از رئيس‌جمهور مكتبي انتظار داريم كه همچون گذشته خود را سرباز ولايت دانسته و شائبه‌هايي را كه در اين امر اتفاق افتاده است را در عمل و كلام بزدايد.

*حقوقدان


مرتبط:
مشایی، رییس دفتر رییس جمهور شد


 


کد مطلب: 50070

آدرس مطلب: http://alef.ir/vdcbggbs.rhbgzpiuur.html?50070

الف
  http://alef.ir