زمينه سازي گسترده آمريكا براي اعمال فشار به ايران

بخش سیاسی الف، 6 خرداد 96

6 خرداد 1396 ساعت 12:42


در حالي كه سناتورها جمهوري خواه و دموكرات پيگير تصويب تشديد تحريم هاي غيرهسته اي عليه ايران شده اند ترامپ در اولين سفر خارجي خود به عربستان رفت و قراردادهاي ميلياردي با رياض منعقد كرد و از سياست خارجي تنش زاي سعودي در منطقه پشتيباني و حمايت كرد.

به گزارش الف، کمیته روابط خارجی سنای آمریکا روز پنجشنبه طرحی را تصویب کرد که در صورت تصویب در سنا و ابلاغ از سوي ترامپ، تحریم های جدیدی علیه ایران در پی خواهد داشت. این طرح با ۱۸ رأی مثبت در برابر ۳ رأی منفی تصویب شد و مورد حمايت هر دو حزب بود.

تحريم هاي جديد، شديدترين تحريم‌ها از زمان حصول برجام، در قالب طرح موسوم به «قانون مقابله با اقدامات بي‌ثبات‌كننده ايران- 2017» مي باشد. بنا به اخبار منتشر شده قرار بود همزمان با روي كار آمدن ترامپ، تحريم هاي گسترده اي در دستور كار كنگره قرار گيرد اما سناتور باب كوركر، رييس كميته روابط خارجي سنا و تهيه‌كننده اصلي اين طرح در آن زمان اعلام كرد بدليل درخواست اروپايي ها، رأي‌گيري درباره اين طرح به دليل آنكه ممكن است بر انتخابات ايران اثر بگذارد به تاخير مي‌افتد.

اين طرح اگر چه در مراحل ابتدايي به سر مي برد اما بدليل حمايت هر دو حزب و سياست خصمانه ترامپ، احتمال اينكه به قانون لازم الاجرا تبديل شود بسيار بالا مي باشد.

 تحريم هاي جديد بر پايه بهانه‌هایی مانند تروریسم، حقوق بشر، مسائل منطقه اي و موشكي مي باشد. خبرگزاري ها عنوان كرده اند كه طرح جديد سناتورها در صورت تبديل شدن به قانون، به طور كلي سه محور اصلي دارد: 1) تحريم‌هاي موشك بالستيك: كه اشخاص دخيل در برنامه موشكي بالستيك ايران و كساني كه با آنها داد و ستد دارند را هدف تحريم قرار مي‌دهد. 2) تحريم‌هاي جديد تروريسم: تحريم‌هايي مرتبط با تروريسم را عليه سپاه پاسداران انقلاب اسلامي اعمال مي‌كند و به طور مشخص قوانيني عليه افرادي تدوين مي‌كند كه در حال حاضر به بهانه حمايت ادعايي ايران از «تروريسم» تحريم هستند. 3) اجراي تحريم تسليحاتي: رييس‌جمهور امريكا را ملزم مي‌سازد تا دارايي افراد و نهادهاي درگير در فعاليت‌هاي خاص مرتبط با تامين، فروش يا انتقال تسليحات منع شده و مواد مرتبط به مقصد يا از مقصد ايران را توقيف كند. به طور مشخص، طرح خواستار اعمال تحريم عليه افرادي است كه در فروش، تامين قطعه، تعمير و انتقال تانك، خودروي زرهي، تسليحات با كاليبر بالا، هواپيماهاي جنگي، بالگردهاي تهاجمي، كشتي، موشك و سامانه‌هاي موشكي به ايران، نقش‌آفرين باشند.

 تام يودال و جف مركلي سناتورهاي دموكرات و رند پال سناتور جمهوريخواه تنها سناتورها در كميته روابط خارجي بودند كه به طرح رأي مخالف دادند.

اين طرح به صراحت حامل اين پيام است كه آمريكا نمي خواهد كشورهاي جهان علي الخصوص اروپايي ها از فرصت برجام براي گسترش روابط اقتصادي و تجاري با ايران بهره گيرند. همچنين نشان دهنده اين موضوع است كه آمريكايي ها به موثر بودن ابزار تحريم ها در قبال ايران آگاهي يافته اند. به عبارتي بهتر مقامات واشنگتن هميشه اذعان كرده اند كه دليل توافق هسته اي از سوي ايران، اثربخش بودن تحريم ها مي باشد. از اين رو در تلاش هستند در حوزه هاي ديگر مورد مناقشه با ايران بر اساس چنين الگويي رفتار كنند.

در اين راستا است كه استیون منوچین، وزیر خزانه داری آمریکا اخيراً اعلام كرد: تحریم ها واقعا کار می کند و عامل آوردن ایران به پای میز مذاکره در آستانه توافق هسته ای بوده است.

او حتي عنوان كرد این وزارتخانه در حال تجدید نظر در مجوزهای اعطا شده به شرکت های بوئینگ و ایرباس برای فروش هواپیما به ایران است. منوچین که در کنگره سخن می گفت افزود: ما از هر ابزاری که در توانمان است برای افزایش تحریم های ایران، سوریه و کره شمالی جهت محافظت از جان شهروندان آمریکایی استفاده خواهیم کرد.

احتمال تشديد تنش هاي منطقه اي

گفتني است همزمان با اين اقدامات در آمريكا، ترامپ به عربستان سعودی و اسرائيل سفر مي كند. اين سفر در حالي صورت گرفت كه تا قبل از به قدرت رسيدن، ترامپ منتقد جدي سياست هاي رياض بود. اما سعودي ها با ديپلماسي دلار و توافقات تسلیحاتی، آزادی عمل بيشتري براي مقابله با ايران و پيشبرد اهداف منطقه اي خود بدست آورده اند. به همين دليل بايد گفت پيرو اين سفر انتظار مي رود درگيري و نزاع در خاورميانه افزايش يابد. اتفاقي كه در حال حاضر در بحرين روي داده و احتمالاً در آينده اي نزديك در يمن و كشورهاي ديگر نيز روي خواهد داد.

با توجه به اين شرايط بايد گفت دولت آمریکا، متحدان و شركاي منطقه اي آن با توجه به نگرانی‌هایی که از افزایش نفوذ جبهه مقاومت و توان موشکی ایران دارند پيگير هستند تا با اعمال تحريم هاي جديد و افزايش فشارهاي منطقه اي، تهران را وادار به عقب نشيني و برجام هاي ديگري را تحميل نمايند.

 


کد مطلب: 476304

آدرس مطلب: http://alef.ir/vdcbg0baarhbzfp.uiur.html?476304

الف
  http://alef.ir