صبحانه انتخاباتی الف؛

خبر جدید مصلحی از سهم آیت الله در فتنه/گاف تحلیلی یادداشت الف

بخش داخلی الف، 14 اردیبهشت 92

14 ارديبهشت 1392 ساعت 10:17


هفته گذشته اخبار انتخاباتی حاکی از روشن شدن برخی مرزبندی ها میان ائتلافات بود. اخبار اردوگاه اصلاح طلبان از اختلاف بزرگترها بر سر عارف و جهانگیری و حسن روحانی حکایت داشت. درون ائتلاف ۵ گانه اعضا نسبت به هم بی اعتماد هستند و هرعضو نگران است که در صورت انتخاب شدن، اضلاع خلف وعده کنند و عهد بشکنند. ائتلاف ۳ گانه شرایطش به سمت رقابتی شدن در حال تغییر است. ولایتی و قالیباف هر دو مصمم به ماندن هستند و وضع موجود این نگرانی را ایجاد کرده است که ائتلاف پایان خوشی نداشته باشد.

اخبار جدید وزیر اطلاعات
وزیر اطلاعات روز پنج شنبه طی سخنانی اطلاعات جدید از فتنه ۸۸ به رسانه ها داد. اظهارات وزیر اطلاعات چند روز پس از سخنان آیت الله هاشمی در جمع حامیان و دوستان و جوانان رسانه ای صورت گرفت که آن جمله معروف را گفته بود:"نمی گویم نمی آیم".

حجت الاسلام مصلحی که به سبب حمایت رهبری از حضورش در مهمترین نهاد امنیتی نظام از وزرای محبوب دولت دهم محسوب می شود، طی سخنانی پس از دو سال و اندی اطلاعات جدید از فتنه ارائه کرد که باعث شد همه تحلیل ها و تصمیمات گذشته را مورد سوال قرار دهد.

وی آیت الله هاشمی را بدون اینکه نامی از وی ببرد اینطور معرفی کرد که «نامه بدون سلام نوشته است و البته ما اطلاعاتی داریم که در فتنه ۸۸ سهم داشته است».

آیت الله هاشمی هفته گذشته از نوار صوتی خبر داده بود که در آن نوار که چند تن از اعضای مجلس خبرگان هم حضور دارند وی درباره آینده مسائل سال ۸۸ پیش بینی هائی داشته است. به همین دلیل حجت الاسلام مصلحی می گوید: «کسی که خود را پیشگوی حوادث ۸۸ عنوان می کند و می گوید "من گفتم، من بیانیه دادم" در حقیقت پیشگویی نکرده است، ما اطلاعات دقیقی داریم که این آقا در فتنه دست داشته است.»

گفتنی است آیت الله هاشمی در حال حاضر با حکم رهبر انقلاب رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام است. توصیف رهبر انقلاب درباره آیت الله در خطبه های نماز جمعه سال ۸۸ و پس از نوشتن آن نامه کذایی این چنین است:

«آقای هاشمی را همه می‌شناسند. من شناختم از ایشان مربوط به بعد از انقلاب و مسئولیت‌های بعد از انقلاب نیست. من از سال ۱۳۳۶ یعنی ۵۲ سال قبل ایشان را از نزدیک می‌شناسم. آقای هاشمی از اصلی‌ترین افراد نهضت در دوران مبارزات بود. از مبارزین جدی و پیگیر قبل از انقلاب بود. بعد از پیروزی انقلاب از مؤثرترین شخصیت‌های جمهوری اسلامی در کنار امام بود. بعد از رحلت امام هم در کنار رهبری تا امروز. بارها این مرد تا مرز شهادت پیش رفته است. قبل از انقلاب، اموال خود را صرف انقلاب می‌کرد، به مبارزین می‌داد. اینها را خوبست که جوانان بدانند. بعد از انقلاب ایشان مسئولیت‌های زیادی داشت. هشت سال رئیس‌جمهور بود، قبلش رئیس مجلس بود، بعد مسئولیت‌های دیگری داشت و در طول این مدت هیچ موردی را سراغ نداریم که ایشان برای خودش یک اندوخته‌ای از این انقلاب درست کرده باشد. اینها حقایقی است که باید دانست. در حساس‌ترین مقاطع، ایشان در خدمت انقلاب و نظام بوده و من البته در موارد مختلفی با آقای هاشمی اختلاف نظر دارم، طبیعی هم هست در مسائل گوناگون ولی مردم نباید دچار توهم شوند و چیز دیگری فکر کنند.»

وزیر محترم اطلاعات درباره خاتمی هم بدون نام بردن از وی نکاتی را تذکر می دهد. وی تاکید می کند که وی از سران فتنه بوده است. رهبر انقلاب سال ۸۹ در جمع طلاب قم تاکید کردند که سران فتنه آمریکا وغرب هستند. تا امروز نیز نظام میان موسوی و کروبی با خاتمی تفکیک قائل شده است.

در هر صورت سخنان وزیر اطلاعات به عنوان مطلع ترین مسوول امنیتی نظام حاکی از آن است که اطلاعات دیگری وجود دارد که احتمالاً بسیاری از آن بی اطلاع هستند.

بحران رقابت در ائتلاف ۳ گانه
هر چه به انتخابات و موعد تبلیغات نزدیکتر می شویم رقابت بین اضلاع سه گانه بیشتر می شود. ائتلاف معنای روشنی دارد. ائتلاف شکل می گیرد تا رقابت نباشد. رقابت باید بین ائتلاف با دیگر حاضرین در صحنه باشد. با این حال هرچه جلوتر می رویم اعضای ائتلاف سه گانه خواسته یا ناخواسته وارد رقابت با یکدیگر می شوند. مرزهای ائتلاف در حال شکستن است و ائتلاف هیچ سازوکاری برای مدیریت این رقابت ها ندارد.

از یک طرف حدادعادل نظر قالیباف درباره سر و سامان دادن اقتصاد ظرف ۲ سال را مورد تردید قرار می دهد و از عملکرد وی در ایام فتنه تلویحاً انتقاد می کند. از سوی دیگر ولایتی نظرسازی های اطرافیان قالیباف را مورد خدشه قرار داده و به سازوکار نظرسنجی صرف برای تعیین کاندیدای نهائی اعتراض می کند.

با این حال اعضای ائتلاف سه گانه از سوئی متعهد به رقابت شدند و برخی شان هم سوگند وفا خوردند و از طرف دیگر ناچار به رقابت هستند. به نظر می رسد مناسب ترین راه این است که صریحاً اعلام کنند که تا زمان اعلام قطعی نامزد نهائی، تشکیل این ائتلاف بیشتر اخلاقی است و اضلاع ضمن رعایت احترام همدیگر وارد رقابت انتخاباتی می شوند و البته خود و رسانه هایشان متعهد به حفظ حرمت و اخلاق خواهند بود.

پایداری سکوت می کند
هفته گذشته در یکی از صبحانه های انتخاباتی الف نوشتیم که اگر آیت الله هاشمی وارد کارزار رقابت انتخاباتی شود آرایش اصولگرایان بهم می ریزد. همچنین گفته شد که با آمدن آیت الله اصولگرایان ناگزیر خواهند بود بر یک کاندیدا اجماع کنند و البته تنها کاندیدایی که بتواند قطب مقابل آیت الله قرار گیرد و اجماع جریانات اصولگرا را داشته باشد غلامعلی حدادعادل است. اما حدادعادل زمینه رأی ندارد و تنها کسی که در میان اصولگرایان بیشترین ظرفیت را برای کسب رای دارد قالیباف است و اصولگراها ناگزیرند بر وی اجماع کنند. ولایتی هم چون سبد رای مشترک با آیت الله دارد و قدرت اجماع جریانات اصولگراها را ندارد و جامعه نیز وی را قطب مقابل آیت الله هاشمی قلمداد نمی کند، شانس کمتری برای نهائی شدن از میان اصولگراها را دارد. سنتی ها هم با آمدن هاشمی ۳ پاره خواهند شد و برخی از هاشمی حمایت خواهند کرد و برخی نیز سکوت می کنند و جوانان و انقلابی تر ها نیز پشت سر کاندیدای اصولگراها جمع می شوند.

اما اوضاع در پایداری ها متفاوت است. آیت الله مصباح توصیه کرده است که در صورت حضور کاندیدای اصلی اصلاحات اصولگراها باید پشت سر صالح مقبول اجماع کنند. اما سوال این است که اگر صالح مقبول قالیباف شد آن وقت تکلیف چیست؟ در چنین شرایطی پیش بینی می شود که پایداری ها دو شاخه شوند.

کسانی که گفتمانی ترند و به شورای فقاهتی وفادار و از آیت الله مصباح حرف شنویی دارند، پشت سر قالیباف قرار خواهند گرفت. اما بخش دیگر که بغض تاریخی از قالیباف دارند و عمده بدنه این جریان محسوب می شوند، زیر بار مصلحت نخواهند رفت چرا که طی سالیان گذشته مدام تلاش شده است که واژه "مصلحت" را به هر تقدیر برنتابند و مصلحت نشینان را چه در مجمع تشخیص مصلحت و چه در میان جریان های سیاسی به باد انتقاد بگیرند. در چنین فضائی پشت سر قالیباف قرار گرفتن انحراف از گفتمان و اصول است.

در همین رابطه خانم آلیا از اعضای شورای مرکزی جبهه پایداری در گفت وگو با یکی از خبرگزاری ها پیش بینی ها را تائید کرد و گفت در صورتی که جبهه پایداری مخیر بر انتخاب میان قالیباف و یا یک اصلاح طلب یا انحرافی شود سکوت خواهد کرد.

گاف تحلیلی الف
سایت خبری تحلیلی الف روز گذشته در یادداشت تحلیلی با عنوان " سُقُلمه ای که همه را به تکاپو انداخت" به ارزیابی آرایش سیاسی انتخابات بعد از حضور قطعی آیت الله هاشمی پرداخت.

در این تحلیل که نویسنده تلاش کرده است آیت الله هاشمی را منجی وضع موجود قلمداد سازد، در تحلیلی جالب و متفاوت نوشته است که با حضور وی همه کاندیداها یا خودشان را کنار می کشند و یا پشت سر وی قرار می گیرند. نویسنده که احتمالاً طی چند سال گذشته از اخبار و مواضع سیاسیون فاصله داشته است در تحلیلی عجیب تر نوشته است که ائتلاف سه گانه اگر هاشمی بیاید به نفع او کناره گیری خواهد کرد و از آیت الله حمایت می کنند.

الف البته در انتشار دیدگاه های مخالف از گذشته شهرت داشته است و خیلی اتفاق جدیدی نیست که تحلیلی خلاف نظر شورای سیاست گذاران روی خروجی قرار گیرد و چه بسا که انتشار نظر مخالفین فرصتی را برای نقد وتحلیل و ارزیابی بیشتر موضوعات فراهم ساخته است. اما برای رسیدن به این مهم باید مقدماتی فراهم شود و از ضرورتی ترین های آن داشتن یک تحلیل متناسب با واقعیت های موجود است. کدام اهل سیاست و مطلعی است که بپذیرد با آمدن آیت الله همه حاضرین به نفعش کناره گیری کنند و جالب تر اینکه ائتلاف سه گانه نیز جای خود را به آیت الله دهند و برایش تبلیغ کنند؟!


کد مطلب: 186414

آدرس مطلب: http://alef.ir/vdcb80b8arhbwap.uiur.html?186414

الف
  http://alef.ir