سرانجام موسسه کاسپین چه می شود؟/ از تهدید مجلس به تحقیقوتفحص تا احتمال قضایی شدن پرونده/ همچنان کسی پاسخگو نیست

به گزارش الف؛ تجمعات موسسه اعتباری کاسپین در روزهای اخیر، سر و صدای زیادی به پا کرده است و همچنان این سپرده گذاران سرگرداند هستند.
موسسه اعتباری کاسپین که در 27 اسفند سال1394 و با تجمیع 8 تعاونی اعتبار فرشتگان، الزهرا مشهد، حسنات اصفهان، دامداران و کشاورزان کرمانشاه، بدر توس مشهد، پیوند، امیر جلین گرگان و عام کشاورزان مازندران تشکیل و با دریافت مجوز از بانک مرکزی فعالیت رسمی خود را آغاز کرد؛ که بعد از مدتی شایعات در خصوص این مؤسسه تازهتأسیس داغ شد و سپردهگذاران نگران از مسدود شدن حساب بانکی خود به کاسپین برای برداشت سپردههایشان هجوم بردند. به هر حال امروز این مشکل ایجاد شده است و بانک مرکزی بایستی نسبت به حل و فصل این مشکل هرچه سریعتر اقدام کند، اما اکنون با گذشته بیش از یک سال از اعطای مجوز به موسسه کاسپین، هر زو شاهد تجمع اعتراضی سپرده گذاران آن هستیم که همچنان کسی پاسخگوی این افراد نیست.
براساس گفته های مقامات بانک مرکزی از هشت تعاونی، هفت تعاونی ساماندهی شده و فقط موسسه فرشتگان باقی مانده است که مسوولین بانک مرکزی قول داده بودند تا پایان اردیبهشت وضعیت بلاتکلیفی سپرده گذاران کاسپین را مشخص کنند.
سپردههای مردم نزد مؤسسه فرشتگان حدود 5 هزار و 600 میلیارد تومان شامل اصل و سود است که 3 هزار و 100 میلیارد تومان باید بین سپردگذاران به نسبت تقسیم شود و حسب تصمیم بانک مرکزی مؤسسه کاسپین آن را اجرا خواهد کرد.
بانک مرکزی قبل از برگزاری انتخابات ریاست جمهوری به سپردهگذاران کاسپین این قول را داد که پرداخت سپردههای 10 و 20 میلیون تومانی آغاز میشود و قرار بود از 28 اردیبهشت ماه سال جاری (یک روز قبل از انتخابات) این روند اجرایی شود. در روز 30 اردیبهشت اعلام شد که بانک مرکزی به موسسه کاسپین مجوز ایجاد 20 شعبع را داده است و وقتی سپردهگذاران به شعبی که بانک مرکزی و خود موسسه اعلام کرده بودند، مراجعه کردند، مشخص شد پولی در کار نیست و فقط قرار است دفترچههای آنها تعویض شود.
همچنین حدود 7 ماه است که موسسه مالی- اعتباری کاسپین تعهدات خود را زیر پا گذاشته و از دادن سپرده و سود آن به سپردهگذاران ممانعت میکند. تاکنون هیچ مسؤولی برای پاسخگویی به جمع ما نیامده و معترضان همچنان به تجمع اعتراضی خود ادامه میدهند.
اما سپردهگذاران هنگام تعویض دفترچهها متوجه شدند موسسه کاسپین از سپردههای آنها 40درصد کسر کرده است. گویا طبق تصمیماتی که گرفته شده سودهای پرداختی به سپرده گذاران از سال 94 تا کنون نادیده و حذف شده و موجب شده سپردهگذاران، سرگردانتر از گذشته باشند؛ البته موسسه اعتباری کاسپین در اطلاعیهای اعلام کرد تصمیم کاهش و حذف سود تعلقی، تصمیم مدیران کاسپین نبوده است.
تجمع در رشت تا کفن پوش در میرداماد شدند
بر این اساس سپرده گذاران هر میزان سود از سال 94 تا کنون که بر اساس قرارداد موسسه باید 23 درصد باشد، بهصورت یکطرفه به 7 درصد کاهش داده شده است و این موضوع موجب خشم سپرده گذاران کاسپین شد. پس از آن سپرده گذاران به دلیل پرداخت نشدن سود و اصل سپردههای خود مقابل شعبه موسسه کاسپین رشت تجمع اعتراضآمیز کردند.
مشکلی که برای سپرده گذاران موسسه کاسپین ایجاد شده درحالی کماکان ادامه دارد که بانک مرکزی در واپسین ساعات مانده به انتخابات ریاست جمهوری با صدور اطلاعیه هایی از آغاز پرداخت سپرده های زیر 10 میلیون خبر داد ولی این اطلاعیه ها به جای آنکه از حجم نگرانی این گروه از مردم بکاهد موجب تشدید نگرانی آنها شد.
پس از این جمعی از سپردهگذاران موسسه کاسپین در مشهد و در مقابل شعبه این موسسه تجمع کردند و حتی برخی از این تجمعکنندگان لباسهای سفید به نشانه کفنپوشی به تن داشتند و شعارهایی علیه کاسپین سر میدادند. این تجمعکنندگان سهلانگاری بانک مرکزی را یکی از عوامل اصلی این مسئله میدانند. این تجمع کنندگان همچنین نسبت به عدم تعیین تکلیف مبالغ بالای 20 میلیون تومان در موسسه کاسپین و عدم حل مشکلات سپردهگذاران این موسسه طی هفت ماه گذشته شدیدا اعتراض کردند.
سپرده گذاران کاسپین که خود را فریب خورده بانک مرکزی میدانند و معتقدند وعده های این بانک در ساعات پایانی انتخابات ریاست جمهوری صرفاً تبلیغاتی بوده است، از سراسر کشور خود را به خیابان میرداماد تهران و مقابل ساختمان بانک مرکزی رساندند و با کفن پوش شدن خواستار تعیین تکلیف شدند؛ اما کسی پاسخ آنها را نداد.
ورود جدی مجلس و ارسال پرونده به دستگاه قضا
پس از تجمع عظیم سپرده گذاران کاسپین در مقابل ساختمان بانک مرکزی؛ محمدرضا پور ابراهیمی رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس با اشاره به تعلل مکرر بانک مرکزی در حل مشکل کاسپینیها گفت: اگر در جلسه آینده کمیسیون اقتصادی و بانک مرکزی به جمعبندی نرسیم، قطعاً اعمال ماده ۲۳۶ را به رأی میگذاریم و در صورت تصویب، پرونده به مرجع قضایی ارجاع میشود.
به گفته وی، بازار غیرمتشکل پولی از مشکلات ماست که حدود 20 تا 25 درصد حجم منابع مالی کشور را به خود اختصاص داده است؛ البته آمار دقیقی از مؤسسات مالی غیرمجاز وجود ندارد، که بانک مرکزی باید بهطور جدی بهروی این مؤسسات نظارت کند و در هر صورت مکلف است بر این مؤسسات نظارت دقیق و اعمال قانون کند تا مردم دچار مشکل نشوند.
پورابراهیمی درباره مؤسسه کاسپین اظهار کرد: پارسال چند جلسه در این باره برگزار شد و جمعبندی ما این بود که بانک مرکزی باید برنامه زمانبندی را در سال 96 به کمیسیون اقتصادی مجلس برای تعیین تکلیف همه مؤسسات مالی ارائه کند. در ابتدای امسال توافق کردیم تا برنامه زمانبندی را برای حل مشکل کاسپین به ما ارائه کنند. بانک مرکزی گزارشی را در این خصوص ارسال کردند که مورد قبول اسلامی واقع نشد و لازم است آنها اقدامات عملیتر انجام دهند.
وی اضافه کرد: هفته پیش دوباره نامهای را به بانک مرکزی نوشتیم مبنی بر اینکه اگر برنامه مشخص عملیاتی برای حل مشکل مربوط به مؤسسه کاسپین انجام نشود مجلس مکلف است بر اساس وظایف قانونی خود از طریق ماده 236، پرونده را به دستگاه قضایی ارجاع دهد. در مجلس احراز کردیم که اشکالاتی بر بانک مرکزی وارد است امّا لازم است پرونده در دستگاه قضایی تعیین تکلیف شود.
حال قرار است در روز سهشنبه هفته آینده در جلسه کمیسیون اقتصادی مجلس با حضور مسئولان بانک مرکزی موضوع کاسپین بررسی شود و آنطور که پورابراهیمی گفته است؛ اگر در جلسه آینده کمیسیون اقتصادی و بانک مرکزی به جمعبندی نرسند، قطعاً اعمال ماده 236 را به رأی خواهند گذاشت و در صورت تصویب، پرونده به مرجع قضایی ارجاع میشود.
تحقیقوتفحص از بانک مرکزی قوت گرفت
شهاب نادری عضو کمیسیون اقتصادی مجلس هم گفت: رئیس کل بانک مرکزی گزارش کاملی برای ریاست مجلس ارسال کرد، از سوی دیگر روز گذشته سیف با حضور در کمیسیون اقتصادی گزارشی از آخرین وضعیت مؤسساتی مانند کاسپین، ثامن الحجج و میزان ارائه کرد، این درحالی است که اینها نمونههایی از مؤسسات غیرمجازی است که بنا بود تا پایان سال 1395 تعیین تکلیف شوند.
وی با اشاره به تأکید طیبنیا بر ساماندهی مؤسسات مالی و اعتباری بدون مجوزی که اخیراً مشکلاتی را برای سپرده گذاران ایجاد کردهاند، گفت: در صورت عدم رسیدگی به این موضوع از سوی بانک مرکزی کمیسیون اقتصادی مجلس ناچار است بر اساس ماده 236 آئیننامه داخلی مجلس، تحقیق و تفحص از بانک مرکزی را کلید بزند و قرار است در جلسات بعدی در این خصوص پیگیریهای لازم ادامه یابد.
نادری با اشاره به اینکه کمیسیون اقتصادی پیش از این جلسات متعددی با اعضای هیئت مدیره این مؤسسه داشته است، تأکید کرد: امیدواریم با همکاری بانک مرکزی و مراجع قضایی هرچه سریعتر مشکلات این مؤسسه برطرف شود.
کاسپینیها امروز سراغ مجلس رفتند
اما در پی افزایش نگرانی سپرده گذاران کاسپین از عدم تعیین تکلیف سپرده ها و سرمایه های خود نزد موسسه مالی اعتباری مجاز کاسپین، امروز نیز عده ای کثیری از سپرده گذاران این موسسه که غالبا از سایر استانهای دیگر به تهران مده بودند؛ راهی بهارستان شدند. تجمع کنندگان در مقابل مجلس با سر داد شعارهای " الله اکبر" ،" ای رهبر فرزانه حمایت" و " نماینده ملت حمایت" خواهان دخالت سریع تر نمایندگان مجلس جهت پاسخگویی دولت و تسریع در استرداد سپرده های خود شدند.
هر چند بارها نمایندگان مجلس به رییس کل بانک مرکزی و وزیر اقتصاد نامه نگاری کرده و تذکر داده بودند اما ولی ا... سیف تاکنون بدون توجه و بی اعتنا به گلایه های مردم و نمایندگان اقدامی در جهت شفاف شدن این موضوع انجام نداده است. در جلسه علنی دیروز
(سه شنبه) مجلس هم برخی نمایندگان در مورد موسسه کاسپین به وزیر اقتصاد تذکر دادند.
توضیح سیف
ولی ا... سیف رئیس کل بانک مرکزی امروز در حاشیه جلسه هیئت دولت در خصوص موسسه کاسپین عنوان کرد: یکی از کارهایی است که بانک مرکزی به جد روی آن متمرکز شده است و خوشبختانه دستگاه قضایی ورود کرده و عمدهترین قسمتی که بانک مرکزی با کمک مرجع قضایی روی آن متمرکز است، شناسایی اموال در درجه اول است که آنها مورد سوء استفاده قرار نگیرند و به محض اینکه این اموال شناسایی شد، شروع به پرداخت خواهیم کرد.
وی افزود: در رابطه با موسسه فرشتگان این اتفاق افتاد و با شناسایی اموال و متناسب با آن و با هماهنگی مرجع قضایی پرداختها آغاز شده و تا 10 میلیون و 20 میلیون انجام شود. البته برخی مزاحمتهایی ایجاد کردند که موضوع دنبال میشود. فکر میکنم با این شیوه مردم میتوانند این اطمینان را داشته باشند که بانک مرکزی حداکثر تلاش خود را میکند و هیچ راه دیگری با توجه به حساسیت موجود، وجود ندارد.
فرشاد حیدری معاون نظارتی بانک مرکزی پنجشنبه شب گذشته در شبکه یک سیما گفته بود: با توجه به اینکه سپرده گذاران تعاونی منحله غیر مجاز فرشتگان بالغ بر 450 هزار نفر هستند و بر اساس برنامه ریزی امیدواریم تا پایان مرداد آن را ساماندهی یعنی تا 8خرداد سپرده های زیر 10 میلیون تومان، سپس سپرده های تا 20 میلیون تومان را پرداخت کنیم و بعد از آن به تدریج تا پایان این دارایی ها آن را میان سپرده گذاران تقسیم می کنیم. بانک مرکزی به اندازه کفایت، نقدینگی مؤسسه کاسپین را تامین می کند تا مردم معطل فروش املاک و دارایی ها و وصول اقساط نشوند.
(اینجا)
لازم به ذکر است که با صدور اطلاعیه بانک مرکزی، بلافاصله سپردگذاران برای دریافت پول خود به شعب موسسه مراجعه کردند اما علاوه بر اینکه پولی دریافت نکردند، با کسر 40 الی 50 درصد از سپردههای خود مواجه شدند.
خبرنگار الف هم برای شفاف سازی در مورد آخرین وضعیت ساماندهی موسسه کاسپین با بانک مرکزی تماس گرفت تا در مورد ابهامات این موضوع از جمله کسر از سپرده های سپرده گذاران و همچنین تعیین تکلیف آن اطلاع رسانی کند اما مسوولین بانک مرکزی از ارائه پاسخ سرباز زدند؛ هر چند الف پیگیر این موضوع است.