مخالفان توافق هسته اي در کنگره به فکر طرح هاي جديد هستند

28 شهريور 1394 ساعت 19:50


آسوشیتدپرس در گزارشی از واشنگتن اعلام کرد با اینکه توافق هسته ای ایران و گروه پنج به اضافه یک نهایی شده است، مخالفان این توافق قصد ندارند بی سر و صدا صحنه را ترک کنند.

به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، دوره ۶۰ روزه بازبینی این توافق در کنگره به پایان رسیده است و وزارت امور خارجه آمریکا هفته گذشته رئوس برنامه خود را برای اجرایی کردن این توافق که هدفش جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح های هسته ای است، اعلام کرد. با این حال، کنگره این هفته آماده می شود روی طرحی برای بازگرداندن تحریم ها یا تقویت آنچه قانونگذاران آن را یک پیمان ناموفق می دانند، کار کند.

سناتور جمهوریخواه باب کورکر از ایالت تنسی، رئیس کمیته روابط خارجی مجلس سنا ، یک رشته نشست های پرسش و پاسخ را درباره نقش و راهبرد آمریکا در خاورمیانه شروع کرده است که در آنها پیامدهای توافق هسته ای بررسی خواهد شد. کورکر که مخالف توافق هسته ای بود گفت :«این کار مدتی طول می کشد. این مسئله ای بسیار اساسی است. این یک مصوبه پیچیده خواهد بود.»

کورکر در مواجهه با مخالفان دموکرات گفت :«بیایید با این حقیقت روبرو شویم. این گاز اول از سیب خواهد بود.» جمهوریخواهان وقتی شکست خوردند که دموکرات های سنا متحد شدند تا جلو رسیدن قطعنامه رد توافق هسته ای به دست باراک اوباما رئیس جمهور آمریکا را بگیرند. روز پنجشنبه وزارت امور خارجه آمریکا اعلام کرد اوباما روز ۱۸ مارس صدور دستورات لغو تحریم ها را آغاز خواهد کرد و بر این اساس، آمریکا آماده است در صورتی که به تعهدات خود برای محدود کردن برنامه هسته ای خود عمل کند، تحریم ها را لغو کند.
ایران باید هزاران سانتریفوژ خود را در تاسیسات نطنز که بزرگترین مرکز غنی سازی اورانیوم این کشور است غیرفعال کند؛ تاسیسات هسته ای زیرزمینی در فردو را به یک مرکز تحقیقاتی تبدیل کند؛ و طرح رئاکتور آب سنگین اراک را تغییر دهد تا این مرکز نتواند پلوتونیوم درجه تسلیحاتی تولید کند. ایران همچنین باید ذخیره اورانیوم غنی شده خود را به خارج انتقال دهد، و با تحقیقات آژانس بین المللی انرژی اتمی درباره فعالیت های هسته ای تسلیحاتی گذشته این کشور همکاری کند. مشخص نیست این کار چه مدت طول خواهد کشید.

اگر آژانس به این نتیجه برسد که ایران به تعهدات هسته ای اصلی خود عمل کرده است، آنگاه تحریم های تحمیلی آمریکا، سازمان ملل متحد و اروپا علیه بخش های انرژی ، مالی ، کشتیرانی ، خودروسازی و بخش های دیگر باید به حال تعلیق درآید.
مارک دوبوویتز ، کارشناس تحریم ها و از مخالفان توافق هسته ای در اندیشکده بنیاد دفاع از دموکراسی ها در واشنگتن گفت :«این به اصطلاح «روز اجرا» شش تا ۱۲ ماه دیگر خواهد بود.»

یکی از پیشنهادها که در دست بررسی است خواستار تقویت نظارت بر پایبندی ایران به توافق شده است. یک تدبیر دیگر برای تصویب مجدد مجازات های کنونی بر اساس قانون تحریم های ایران است که مدت آن پایان سال ۲۰۱۶ منقضی می شود. این قانون در سال ۱۹۹۶ به تصویب رسید تا بر شرکت های خارجی برای خودداری از سرمایه گذاری در بخش صنایع نفت و گاز ایران فشار وارد کند؛ این قانون از آن پس بسط یافته است.

طرح های پیشنهادی دیگر به تقویت امنیت اسرائیل و متحدان آمریکا در خلیج فارس خواهد انجامید. این کشورها از این نگرانند که با توافق هسته ای ایران نفوذ این کشور در منطقه افزایش خواهد یافت. سناتور سناتور کریس کونس روز پنجشنبه در یک سخنرانی در بنیاد کارنگی برای صلح بین الملل گفت :«هرچند دوره بازبینی کنگره ممکن است پایان یافته باشد، اما کار اصلی آغاز شده است.»

کونس گفت جلوگیری از تقلب ایران باید جزو اولویت ها باشد و حتی «تقلب حاشیه ای و طفره روی های مبهم از اجرای توافق» را باید با چماق سنگین جواب داد. وی گفت :«ایران نباید تردید داشته باشد که در صورت نقض توافق بی درنگ درد تحریم های کل جامعه بین المللی را خواهد چشید.»

وی همچنین گفت خواهان آن است که آمریکا توانایی اسرائیل را برای حمله به اهداف ایران تقویت کند؛ از دسترسی اسرائیل به مهمات و هواپیمای مورد نیاز برای بازداشتن ایران از حمله اطمینان یابد؛ و فروش اف-۳۵ های بیشتر را را در نظر بگیرد و افزون بر آن، بودجه بیشتری برای سامانه های دفاع ضد موشکی و ضد راکتی اسرائیل اختصاص دهد. کونس گفت آمریکا برای برقراری ثبات بیشتر در منطقه در پی این توافق باید توانایی کشورهای خلیج فارس را برای مقابله با تهدیدات ایران تقویت کند.

سناتور باب منندز از نیوجرسی ، یکی از چهار دموکرات سنا که با توافق هسته ای ایران مخالفت کردند، از کنگره می خواهد قانون تحریم های ایران را تمدید کند «تا اطمینان حاصل شود که ما یک گزینه کارساز برای احیای سریع تحریم ها داریم. »

سناتور دموکرات ریچارد بلومنتال گفت همراه با سناتور بن کاردین از مریلند ، عضو دموکرات کمیته روابط خارجی سنا، طرحی را پیشنهاد خواهد کرد تا به برخی از نواقص توافق هسته ای پرداخته شود. بلومنتال و کاردین یهودی اند و با لابی سنگین موکلان خود مواجه هستند. در نهایت،‌ بلومنتال از توافق هسته ای حمایت و کاردین با آن مخالفت کرد. بلومنتال گفت این دو طرحی را پیشنهاد خواهند کرد تا در صورت تقلب ایران تحریم ها احیا شود و اطمینان حاصل شود که این کشور کاملا به توافق پایبند است. این طرح همچنین کمک های امنیتی به اسرائیل را تقویت خواهد کرد که شامل برگزاری رزمایش های آموزشی مشترک جدید و دعوت از خلبانان اسرائیلی برای آموزش دیدن برای پرواز با بمب افکن های دورپرواز خواهد بود.

آنچه بر فراز این بحث ها نمایان است این است که آیا این توافق پس از روی کار آمدن جانشین اوباما تا ۱۶ ماه آینده نیز معتبر خواهد بود.


کد مطلب: 295963

آدرس مطلب: http://alef.ir/vdcb0sb5frhb99p.uiur.html?295963

الف
  http://alef.ir