تأثیر ارز تک‌نرخی بر بازار؛

محدوده دلار در ارز تک نرخی

بخش خبری الف، 16 مهر 95

16 مهر 1395 ساعت 11:48




دولت اعلام کرده تا پایان سال جاری قصد دارد که نرخ ارز را تک‌نرخی کند و این موضوع به این معناست که فاصله نرخ رسمی و آزاد باید به سمت صفر میل کند. اگر این طرح دولت یازدهم به طرح های دیگر منجر نشود، سؤالی که مطرح می‌شود این است که نرخ ارز بعد از تک‌نرخی شدن چه تأثیری بر بازار می‌گذارد و اساساً ارز با چه قیمتی تک‌نرخی می‌شود.

به گزارش الف، چندي قبل نظرخواهي مركز پژوهش هاي مجلس از فعالان اقتصادي حكايت از آن داشت كه به گفته آنها قيمت احتمالي هر دلار آمريكا پس از يكسان‌سازي نرخ ارز بين 3500 تا 4000 تومان خواهد بود.

کارشناسان اعتقاددارند که با تک‌نرخی شدن قیمت ارز افزایش پیدا می‌کند. عباس ناصری کارشناس و فعال بازار می‌گوید: به نظر می‌رسد آنچه به یکسان‌سازی ارز می‌تواند کمک کند، پذیرش واقعیت بازار است، پذیرش این نکته که نرخ دلار تمایل به افزایش دارد و در سه سال اخیر متناسب با نرخ تورم افزایش نداشته است و نمی‌توان این نرخ را بیش از این کنترل کرد و در ماه‌های آینده باید انتظار رشد نرخ دلار را داشت.

محمدحسین ادیب اقتصاددان و استاد دانشگاه در گفتگو با "الف" درباره تأثیر تک‌نرخی شدن دلار بر بازار گفت: از حدود مردادماه ارز مبادله‌ای کلیه کالاها به‌استثنای کالاهای اولویت یک و دو قطع شد و به‌غیراز کالاهای اولویت یک و دو نرخ تأمین ارز بقیه کالاها از مردادماه به قیمت آزاد حساب شد. لذا تک‌نرخی شدن ارز در حال حاضر فقط به کالاهای اولویت یک و دو مربوط می‌شود.

این کارشناس اقتصادی افزود: کالاهای اولویت یک به مواد غذایی مانند کالاهای اساسی نظیر گوشت قرمز، گوشت مرغ، گوسفند زنده، جو، ذرت و ... اختصاص دارد و کالاهای اولویت دو کالاهایی نظیر داروهای ساخته‌شده، مواد اولیه دارو و تجهیزات پزشکی که در داخل کشور تولید نمی‌شود، است. به‌عبارت‌دیگر تک‌نرخی شدن ارز منوط به حذف ارز مبادله‌ای برای غذا و دارو است.

وی گفت: با توجه به گزارش مرکز بهداشت ملی (NHS) انگلستان، یک انسان بالغ به‌طور متوسط نیاز به حدود 2500 کالری دارد، اگر هر انسان 2500 کالری در روز مصرف کند و مواد کشاورزی وارداتی را بر این اساس آنالیز کنیم 56 درصد مواد غذایی و مواد اولیه کالاهای اولویت یک وارداتی است و تک‌نرخی شدن ارز در حوزه مواد غذایی به معنی افزایش 15 درصدی مواد غذایی و مواد اولیه کالاهای وارداتی اولویت یک است.

ادیب اضافه کرد: نظر به اینکه تقریباً 56 درصد مواد غذایی وارداتی است این تک‌نرخی شدن ارز به معنای افزایش 7 درصدی قیمت مواد غذایی در سبد خانوار است و لذا تک‌نرخی کردن ارز به این میزان در گروه مواد غذایی تورم‌زاست.

این کارشناس اقتصادی افزود: حدود یک و نیم میلیارد دلار دارو نیز با نرخ ارز مبادله‌ای وارد می‌شود که نظر به اینکه دارو در کشور مونتاژ می‌شود و مواد اولیه آن وارد و به دارو تبدیل می‌شود انتظار افزایش 15 درصدی قیمت را در اقلام دارویی داریم. ازآنجایی‌که مواد غذایی در سبد تورم سی درصد و دارو و درمان وزن 7 درصدی دارد به نظر می‌آید که به ازای این دو رقم درصد تورم افزایش می‌یابد.

وی در پاسخ به این سؤال که پیش‌بینی می‌کنید نرخ ارز بعد از یکسان‌سازی چه نرخی خواهد بود گفت: در 4 ماهه اول سال جاری آمار منتشره در سایت بانک مرکزی نشان می‌دهد درآمد دولت از صادرات نفت و میعانات گازی و فرآورده‌های نفتی حدود 10 هزار میلیارد تومان بوده و گزارش بانک مرکزی هم نشان می‌دهد که دولت در این حدود از بانک مرکزی استقراض کرده است.

این اقتصاددان همچنین تأکید کرد: یعنی دولت به ازای درآمد ناشی از صادرات انرژی در 4 ماهه ابتدایی سال از بانک مرکزی استقراض کرده است و این نشان می‌دهد که نرخ ارز با ضرورت‌های بودجه‌ای تناسب ندارد. لذا افزایش نرخ ارز به میزان بیش از تورم ریالی و با لحاظ کردن ضرورت‌های بودجه‌ای اجتناب‌ناپذیر است. ارز تک‌نرخی حداقل 7 درصد بیش از نرخ ارز کنونی تناسب منطقی دارد. پس نرخ ارز بعد از یکسان‌سازی در بازه قیمتی 3900 تا 4 هزار تومان خواهد بود.
 


کد مطلب: 399869

آدرس مطلب: http://alef.ir/vdcb09bf9rhb9wp.uiur.html?399869

الف
  http://alef.ir