گزارش صندوق بین‌المللی پول از عملکرد دولت احمدی نژاد

16 تير 1392 ساعت 14:12


صندوق بین المللی پول در گزارش آماری خود از عملکرد ۸ ساله دولت احمدی نژاد از ۳ برابر شدن تولید ناخالص داخلی ایران و متوسط رشد ۳.۶ درصدی اقتصاد طی این مدت، کاهش دیون دولتی به کمتر از نصف و ۲۹ برابر شدن تراز حساب های جاری ایران خبر داد.

به گزارش تسنیم، بررسی آمار و ارقام ارائه شده از سوی صندوق بین المللی پول نشان می دهد برآیند فعالیت ۸ ساله دولت احمدی نژاد در حوزه اقتصاد مثبت بوده و اقتصاد ایران در مجموع طی سال های ۲۰۰۵ تا ۲۰۱۲ که برابر با دوره فعالیت این دولت است حرکتی رو به جلو و فقط طی دو سال آخر خصوصا به دلیل تاثیر پذیری از تحریم ها مشکلاتی داشته است.

تولید ناخالص داخلی ایران در دولت احمدی نژاد ۳ برابر شد/ صعود ۱ پله ای اقتصاد در جهان
بر اساس داده های صندوق بین المللی پول تولید ناخالص داخلی ایران بر اساس قیمت های جاری در ۸ سال گذشته ۳ برابر شده و از ۱۶۸ میلیارد دلار در سال ۲۰۰۴ یعنی قبل از شروع به کار دولت نهم به ۵۴۸ میلیارد دلار در سال ۲۰۱۲ رسیده است. تولید ناخالص داخلی ایران طی سال های ۲۰۰۵ تا ۲۰۱۲ همواره روندی صعودی را طی کرده است.

به همین ترتیب تولید ناخالص داخلی سرانه ایران نیز ۳ برابر شده و در سال ۲۰۱۲ به ۷۲۱۱ دلار رسیده است. در سال ۲۰۰۴ این رقم کمتر از ۲۵۰۰ دلار بوده است. در دولت احمدی نژاد ایران توانسته است جایگاه خود در میان بزرگترین اقتصادهای جهان(از نظر میزان تولید ناخالص داخلی بر پایه قدرت خرید) را یک پله ارتقاء دهد و به رتبه ۱۷ برسد. ایران پیش از آغاز به کار این دولت رتبه به عنوان هجدهمین اقتصاد بزرگ دنیا شناخته می شد.

تولید ناخالص داخلی ایران بر اساس شاخص قدرت خرید در سال ۲۰۰۴ بالغ بر ۶۱۸ میلیارد دلار گزارش شده است. این رقم در سال ۲۰۱۲ به ۹۹۹ میلیارد دلار افزایش داشته است. رتبه اقتصاد ایران در جهان طی سال های ۲۰۰۵ تا ۲۰۱۲ به این ترتیب بوده است: ۱۸، ۱۷، ۱۷، ۱۷، ۱۶، ۱۷، ۱۷ و ۱۷.

متوسط رشد سالانه ۳.۶ درصدی اقتصاد ایران در ۸ سال گذشته
با وجود بزرگتر شدن اقتصاد ایران رشد اقتصادی این کشور از ۶.۰۶ درصد قبل از آغاز فعالیت دولت احمدی نژاد به منفی ۱.۸۷ درصد در سال پایانی فعالیت این دولت(۲۰۱۲) رسیده است. کاهش صادرات نفت ایران به دلیل تحریم ها علت اصلی منفی شدن رشد اقتصاد ایران در این سال عنوان شده است.

بجز سال ۲۰۱۲ در بقیه سال های فعالیت دولت احمدی نژاد رشد اقتصادی ایران مثبت بوده و متوسط رشد سالانه اقتصاد ایران در این ۸ سال ۳.۶ درصد بوده است. در نخستین سال فعالیت این دولت رشد اقتصادی ایران ۴.۶۵ درصد بوده است که این رقم در سال های بعد به ترتیب به ۶.۲۱ درصد، ۶.۳۶ درصد، ۰.۵۷ درصد، ۳.۹۵ درصد، ۵.۸۹ درصد، ۳.۰۲ درصد و منفی ۱.۸۷ درصد رسیده است.

افت و خیز شدید نرخ تورم در دولت احمدی نژاد/ تورم سال آخر ۲ برابر شد
نرخ تورم در سال های فعالیت دولت احمدی نژاد افت و خیز داشته است. در حالی که پیش از فعالیت این دولت نرخ تورم ایران ۱۵.۳ درصد بود در سال نخست این رقم به ۱۰.۴ درصد کاهش یافت. در دومین سال فعالیت دولت نهم نرخ تورم به ۱۱.۸ درصد افزایش یافت و در سال سوم این رقم با افزایش قابل توجه به رقم ۱۸.۳ درصد رسید. در سال آخر فعالیت دولت نهم روند صعودی نرخ تورم ادامه یافت و به ۲۵.۳ درصد رسید.

با آغاز فعالیت دولت دهم نرخ تورم به شدت کاهش یافت و در سال نخست به ۱۰.۷ درصد رسید. اما در سال های بعد این رقم افزایش یافت و به ترتیب به ۱۲.۳ درصد، ۲۱.۴ درصد و ۳۰.۶ درصد رسید. بدین ترتیب نرخ تورم سال ۲۰۱۲ نسبت به سال قبل از فعالیت دولت احمدی نژاد ۲ برابر شده است. در عین حال متوسط نرخ تورم در این دولت ۱۷.۶ درصد بوده است.

نوسان ۱۰.۴ تا ۱۳.۴ درصدی نرخ بیکاری ایران در ۸ سال گذشته
وضعیت بیکاری در دولت احمدی نژاد نیز افت و خیز ۳ درصدی داشته است. نرخ بیکاری ایران پیش از شروع به کار این دولت ۱۰.۳ درصد بود اما این رقم در سال نخست فعالیت دولت به ۱۲.۱ درصد افزایش یافت و در سه سال بعد به ترتیب به ۱۲ درصد،‌ ۱۰.۵ درصد و ۱۰.۴ درصد کاهش یافت. در ۲ سال بعد نرخ بیکاری ایران به ۱۱.۹ درصد و ۱۳.۴ درصد افزایش یافت اما سال بعد این رقم به ۱۲.۳ درصد کاهش پیدا کرد.

در سال آخر فعالیت دولت احمدی نژاد نیز نرخ بیکاری به ۱۲.۴ درصد افزایش یافته است. متوسط نرخ بیکاری در این ۸ سال نیز بالغ بر ۱۱.۸۷ درصد بوده است. با توجه به افزایش نگرانی ها نسبت به افت رشد جمعیت ایران، این شاخص نیز به موضوع مهمی در بررسی عملکرد دولت های ایران تبدیل شده است. جمعیت ایران در ۸ سال گذشته ۷.۸ میلیون نفر افزایش یافته و به ۷۶.۱ میلیون نفر در پایان سال ۲۰۱۲ رسیده است. رشد سالانه جمعیت ایران در این مدت ۱.۴۲ درصد برآورد شده است.

میزان سرمایه گذاری در اقتصاد ایران در سال ۲۰۰۴ معادل ۳۶.۵ درصد تولید ناخالص داخلی بوده که این رقم در سال ۲۰۱۲ به ۳۰ درصد تولید ناخالص داخلی کاهش یافته است. پس اندازهای ناخالص ملی نیز از ۳۷ درصد تولید ناخالص داخلی در سال ۲۰۰۴ به ۳۴.۹ درصد رسیده است.

متوسط رشد واردات ۰.۷۲ درصد،‌ صادرات منفی ۱.۵۵ درصد در سال های ۲۰۰۵ تا ۲۰۱۲
واردات ایران در دولت نهم روندی صعودی را طی کرد اما در دولت دهم به شدت کاهش یافت. سال پیش از آغاز فعالیت دولت نهم یعنی در سال ۲۰۰۴ واردات ایران ۱۱.۶ درصد افزایش یافته بود. رشد واردات ایران در سال ۲۰۰۵ به ۲.۶ درصد رسید و این رقم برای سال های ۲۰۰۶ تا ۲۰۰۸ به ترتیب ۶ درصد،‌ ۸.۳ درصد و ۱۰.۹ درصد گزارش شده است.

در نخستین سال فعالیت دولت دهم رشد واردات ایران همچنان مثبت و در حدود ۶.۴ درصد بوده است. سال بعد رشد واردات منفی می شود و به منفی ۰.۵۹ درصد می رسد. در سال های ۲۰۱۱ و ۲۰۱۲ نیز این رقم به منفی ۸.۸ درصد و منفی ۱۹ درصد می رسد. متوسط رشد واردات ایران در ۸ سال گذشته مثبت ۰.۷۲ درصد بوده است. اما متوسط رشد صادرات در همین مدت بالغ بر منفی ۱.۵۵ درصد گزارش شده است.

صادرات ایران در سال ۲۰۰۴ رشد ۳.۳ درصدی داشت این رقم در سال نخست فعالیت دولت احمدی نژاد به ۲.۲۸ درصد رسید. صادرات ایران در سال بعد به ۰.۱۷ درصد رسید و در دو سال بعد از آن منفی ۰.۵۶ درصد و منفی ۱.۸ درصد برآورد شده است. در دو سال نخست فعالیت دولت دهم صادرات ایران مثبت شد و به ۵.۶ درصد و ۱۱.۲ درصد رسید اما در دو سال آخر،‌ این رقم منفی بوده و به ترتیب به منفی ۱.۸ درصد و منفی ۲۷.۵ درصد رسیده است.

۶۳۷ میلیارد دلار درآمد نفتی دولت احمدی نژاد/ وابستگی به واردات بنزین صفر شد
در دولت احمدی نژاد واردات بنزین و سایر فرآورده های نفتی ایران صفر شد. ایران در سال ۲۰۰۴ بالغ بر ۲.۱۲ میلیارد دلار بنزین وارد کرد و این رقم تا سال ۲۰۰۷ همواره روندی صعودی طی می کرد و به ترتیب به ۲.۴ میلیارد دلار،‌ ۴.۸ میلیارد دلار و ۵.۸ میلیارد دلار رسید. اما از سال ۲۰۰۸ به بعد وابستگی ایران به واردات بنزین و سایر فرآورده های نفتی به تدریج کاهش یافت.

ایران در سال ۲۰۰۸ بالغ بر ۵.۶ میلیارد دلار بنزین وارد کرد. این رقم در سال های ۲۰۰۹ تا ۲۰۱۱ به ترتیب به ۳.۵ میلیارد دلار،‌ ۱.۷ میلیارد دلار و ۱.۰۶ میلیارد دلار کاهش پیدا کرد و در سال ۲۰۱۲ به صفر رسید. صندوق بین المللی پول مجموع درآمد ارزی ایران در ۸ سال گذشته را ۶۳۷ میلیارد دلار اعلام کرده است. صادرات نفت ایران یک سال پیش از آغاز فعالیت دولت احمدی نژاد ۳۵.۷ میلیارد دلار بوده است. این رقم در سال نخست فعالیت این دولت با افزایش ۲۰ میلیارد دلاری به ۵۵.۷ میلیارد دلار رسیده و در ۳ سال بعد با طی روندی صعودی به ترتیب به ۶۴.۶ میلیارد دلار، ۸۴.۵ میلیارد دلار و ۸۶.۶ میلیارد دلار رسیده است.

در سال نخست فعالیت دولت دهم درآمد نفتی ایران به رقم ۶۹.۹ میلیارد دلار کاهش یافته است. در دو سال بعد این رقم افزایش یافته و به ترتیب به ۹۰.۱ میلیارد دلار و ۱۱۸.۲ میلیارد دلار رسیده است. در سال آخر فعالیت این دولت یعنی سال ۲۰۱۲ تحت تاثیر تحریم ها درآمد نفتی ایران به رقم ۶۷.۴۱ میلیارد دلار کاهش یافته است.

کاهش دیون دولت ایران به کمتر از نصف در دولت احمدی نژاد
آمارهای صندوق بین المللی پول نشان می دهد درآمدهای عمومی دولت ایران در سال ۲۰۰۴ بالغ بر ۳۵۲ هزار میلیارد ریال بوده است که این رقم با افزایش ۳ برابری در سال ۲۰۱۲ به ۱۰۲۹ هزار میلیارد دلار رسیده است.

هزینه های عمومی دولت ایران نیز در سال ۲۰۰۴ بالغ بر ۲۹۷ هزار میلیارد ریال گزارش شده که این رقم با افزایش ۴ برابری در سال ۲۰۱۲ به ۱۱۸۲ هزار میلیارد ریال رسیده است. بدهی های خالص دولت ایران در دولت احمدی نژاد به شدت کاهش داشته است. احمدی نژاد دولت را با بدهی ۱۸۴ هزار میلیارد ریالی تحویل گرفت و بر اساس برآورد صندوق بین المللی پول در پایان سال ۲۰۱۲ این رقم را به ۸۱ هزار میلیارد ریال کاهش داده است.

تراز حساب های جاری ایران ۲۹ برابر شد
تراز حساب های جاری ایران در دولت احمدی نژاد رشد قابل توجهی داشته است. در سال ۲۰۰۴ این رقم ۰.۹ میلیارد دلار بود اما با آغاز فعالیت دولت احمدی نژاد تراز حساب های جاری ایران به شدت افزایش یافت و در سال ۲۰۱۲ به ۲۶.۷ میلیارد دلار رسید. بدین ترتیب در سال پایانی این دولت تراز حساب های جاری ایران نسبت به سال پیش از آغاز فعالیت خود ۲۹ برابر شده است.


کد مطلب: 192209

آدرس مطلب: http://alef.ir/vdcawun6o49nou1.k5k4.html?192209

الف
  http://alef.ir