سربازهای کشته شده را فراموش کردیم؟

28 تير 1395 ساعت 10:10


متأسفانه و حتي بدبختانه در منطقه‌ و موقعيتي قرار داريم كه خبرهاي داغ و تيتر اولي آن‌قدر فراوان است كه ذهن و نوشته‌هاي ما را به خود مشغول مي‌كند

به گزارش روزنامه شهروند، متأسفانه و حتي بدبختانه در منطقه‌ و موقعيتي قرار داريم كه خبرهاي داغ و تيتر اولي آن‌قدر فراوان است كه ذهن و نوشته‌هاي ما را به خود مشغول مي‌كند و فرصت چنداني پيدا نمي‌كنيم كه به مسائل جاري و روزمره خود برسيم. هنوز درگذشت عباس كيارستمي و اعتراض به وضع درماني او در صدر اخبار بود كه حادثه و اقدام تروريستي فرانسه رخ داد و اخبار را گرم و پرحرارت كرد؛ اين خبر همچنان داغ بود كه قضيه كودتاي تركيه پيش آمد و طبعا مدت‌ها بايد با آن درگيري ذهني داشت، معلوم نيست تا اين مسأله عادي شود، يك اتفاق مهم ديگر داخلي يا خارجي همه موضوعات ديگر را تحت تأثير قرار ندهد. همین الان که یادداشت نوشته می‌شد، خبر اقدامی نظامی در ارمنستان دریافت شد!

ولي اجازه دهيد در اين يادداشت و برخلاف موضوعات و اخبار تيتر اولي به مسأله بسيار مهم ولي به حاشيه رفته از جريان خبري بپردازيم؛ موضوع تصادف و درگذشت سربازان. از همان حدود سه هفته پيش كه حادثه تأسف‌آور و دلخراش سقوط يك دستگاه اتوبوس حامل سربازان ليسانس وظيفه در جاده سيرجان‌ـ‌ني‌ريز رخ داد، در این روزنامه پيگير اين مطالبه شديم كه يك گزارش دقيق از علل به وجود آمدن اين حادثه داده شود.

وقتي هم از علل و عوامل صحبت مي‌كنيم، منظور منحصر به مسئوليت‌هاي فردي مثل راننده نمي‌شود؛ بلكه در جريان اين ماجرا چند نهاد درگير هستند؛ اداره راهداري، شركت حمل‌ونقل مسافربري و نهاد ناظر بر آن، پليس راه، مديريت پادگان و فرمانداری شهرستان مربوط. اين نهادها دخالت مستقيم در شکل‌گیری اين سفر و حوادث آن داشته‌اند. پس از آنها، راننده و ساير خدمه اتوبوس نيز به تناسب نقش داشته‌اند.

هركدام از اين عوامل مسئوليت‌هايي قانوني دارند و بايد مشخص شود كه آيا در اجراي اين مسئوليت‌ها و وظايف كوتاهي يا تقصيري مرتكب شده‌اند يا خير؟ در اين ميان گزارش‌هاي يك‌سويه هر اداره و نهاد حلال مشكل نيست؛ هر چند بايد از اين گزارش‌ها استقبال كرد. براي نمونه پليس‌راه مستندات خود درخصوص مسأله و درخواست مکرر برای ايمن‌سازي اين جاده را منتشر كرده است؛ ولي ما نمي‌توانيم صرفا براساس اين مستندات قضاوت كنيم و حتي پاسخ احتمالی اداره راه به این مستندات نيز رافع مشكل نيست. در اين موارد بايد كارگروه رسيدگي‌كننده كه بي‌طرف بوده و ذينفع در ماجرا نباشد، تشكيل شود؛ سپس كل ماجرا را به صورت مستند و با اخذ دفاعيات هر نهاد و فرد مرتبط با موضوع در قالب يك گزارش دقيق و رسمی و کارشناسانه ارايه كند. اينكه هر روز در سطح رسانه‌ها شاهد دفاعيات عوامل مرتبط با حادثه از عملكرد خودشان باشيم، مشكلي را حل نمي‌كند؛ جز اينكه به اغتشاش فكري و تحليلي دامن مي‌زند.

اين روزها تصوير سربازان كشته‌شده در حالي كه در دست مادرانشان و بر روي سينه‌هاي آنان قرار دارند، در رسانه‌ها منتشر شده است. متأسفانه پس از آن واقعه دوباره و در ابعاد كوچك‌تر شاهد رويداد مشابه و كشته‌شدن چند سرباز دیگر بوديم. البته اين حوادث در جاده‌هاي ايران غيرمنتظره نيست؛ ولي علت مهم‌تري در وقوع اين حوادث وجود دارد كه همان ناپيگيري ما ايرانيان است. شايد بگوييم كه فرزندمان كشته شد و رفت و ديگر بازنمي‌گردد و نيازي يا انگيزه‌اي براي پيگيري ماجرا نمي‌ماند، ولي اين درست نيست. اگر كسان ديگري كه پيش از ما فرزندان يا عزيزان خود را از دست داده بودند، پيگير ماجراي خودشان مي‌شدند، به‌طور قطع امروز شاهد كشته‌شدن عزيزانمان نمي‌شديم.

بنابراين اگر مي‌خواهيم فرزندان و ديگر عزيزان ما يا ساير هم‌ميهنان ما دچار غم‌هاي مشابه نشوند، مسئوليت اخلاقي داريم كه پيگير ماجرا شويم. يك ويژگي مهم در كشورهاي توسعه‌يافته همين است كه حتي اگر ده‌ها ‌سال طول بكشد، ماجراهاي مرتبط با خود را پيگيري مي‌كنند تا به نتيجه برسند. مسأله فقط دريافت خسارت و ديه نيست؛ مسأله اصلي كشف حقيقت و سپس اصلاح امور است.

متأسفانه نظام اداري و بيمه‌اي با پرداخت بيمه مي‌كوشد كه به‌سرعت سروته قضيه هم‌آيد و موضوع به فراموشي سپرده شود و حتي اگر خانواده‌اي پيگير ماجرا شود، آن را عملي غيرمنطقي و شايد كاسبكارانه بنامند. از اين رو و در چنين شرايطي، رسانه‌ها و مطبوعات مي‌توانند به كمك خانواده‌ها بيايند و در ايجاد زمينه براي پيگيري‌هاي مدني آنان جهت حصول به يك نتيجه روشن از علل و عوامل بروز اين حادثه دلخراش و سهم هر عامل و احيانا مجازات آنان و نیز اصلاح رویه‌ها كمك كنند. تنها راه براي جلوگيري از تكرار اين‌گونه رخدادها شفافيت است. ريشه بسياري از مشكلات جامعه ما در فقدان شفافيت است. هر اتفاقي مي‌افتد به‌سرعت به فراموشي مي‌سپريم و تا پايان آن را پيگيري نمي‌كنيم.

ويژگي ناپيگيرانه ما موجب مي‌شود كه همواره با تكرار و حوادث مشابه مواجه شويم. بنابراين يكي از مهم‌ترين علل بروز اين حوادث ناپيگيري خودمان است. بياييد آن را درمان كنيم. اگر بتوانیم چهلم عزیزان سرباز را به فرصتی برای پیگیری این درخواست در رسانه‌ها تبدیل کنیم، گام بزرگی برداشته‌ایم.


کد مطلب: 373262

آدرس مطلب: http://alef.ir/vdcaieneu49n0u1.k5k4.html?373262

الف
  http://alef.ir