دانشمندان: زمین وارد مرحله خطر شد

29 دی 1393 ساعت 19:51


تیمی از دانشمندان طی گزارشی علمی اعلام کردند تغییرات آب‌و‌هوا و حجم بالای انقراض حیوانات و گیاهان، زمین را وارد «مرحله خطر» برای بشر کرده است.

به گزارش ایسنا، تیمی متشکل از ۱۸ کارشناس که گزارشی در سال ۲۰۰۹ با محوریت مرزهای سیاره‌ای را بسط داده‌، همچنین درباره از بین‌رفتن جنگل‌ها و وقوع آلودگی در اثر نیتروژن و فسفر کودها هشدار داد.

این گزارش، «شتاب بزرگ» در فعالیت انسانی از آغاز تکامل صنعتی از سال ۱۷۵۰ تا ۲۰۱۰ و همچنین تغییرات پس از آن در سیستم زمین را ذکر می‌کند. از میان این تغییرات می‌توان به افزایش سطوح گازهای گلخانه‌ای، اسیدی‌شدن اقیانوس‌ها، جنگل‌زدایی و زوال تنوع زیستی اشاره کرد.

به گفته پروفسور «ویل استفن»، رهبر پروژه مشترک «برنامه بین‌المللی بیوسفر-ژئوسفر» و «مرکز انعطاف استکلهم»، بشر به یک نیروی جغرافیایی در مقیاس سیاره‌ای تبدیل شده است.

وی و همکارانش در این گزارش اعلام کرده‌اند تجاوزکردن از چهار مرز آب‌وهوا، از بین‌رفتن گونه‌ها، تغییر بهره‌وری زمین و آلودگی کود، انسان را وارد مرحله بحران کرده است.

از میان ۹ مرز ارزیابی‌شده توسط تیم کارشناسی، استفاده از آب شرب، اسیدی‌شدن اقیانوس‌ها و تخلیه ازن در داخل مرزهای ایمنی هستند. همچنین سطوح آلودگی هوازی هنوز باید به طور مناسب ارزیابی شود. این گزارش، تغییر آب‌و‌هوایی و از دست‌رفتن گونه‌ها را به عنوان دو حوزه اساسی نگران‌کننده ارزیابی می‌کند.

بر اساس گزارش منتشره، نرخ انقراض حیوانات و گیاهان ناشی از عوامل متعدد از آلودگی گرفته تا جنگل‌زدایی، ۱۰ تا ۱۰۰ برابر بالاتر از سطوح ایمن است. تخطی از مرزهای اعلام‌شده این خطر را گوشزد می‌کند که فعالیت‌های انسانی می‌توانند سیستم زمین را به سمت وضعیت کمتر زیست‌پذیر ببرد.

به گفته پروفسور استفن، محقق دانشگاه ملی استرالیا و مرکز انعطاف استکهلم، سال ۱۹۵۰ آغاز «شتاب‌ بزرگ» بود. پس از سال ۱۹۵۰، جهان شاهد تغییرات سیستم زمین بود که مستقیما با تغییرات اکوسیستم مرتبط بودند. چنین پدیده‌ای نشان می‌دهد بشر مسئولیت جدیدی در سطح جهانی در قبال سیاره زمین دارد.

اواخر سال ۲۰۱۵، حدود ۲۰۰ کشور جهان در تلاش برای رسیدن به توافقی جهت محدودکردن گرمایش جهانی به منظور اجتناب از وقوع سیلاب‌ها، قحطی‌ها، موج گرما و افزایش سطوح دریا، در پاریس گرد هم می‌آیند. این پدیده‌ها به دلیل افزایش انتشار گازهای گلخانه‌ای رخ می‌دهند. جزئیات این گزارش در نشریه Science قابل‌مشاهده است.


کد مطلب: 256839

آدرس مطلب: http://alef.ir/vdcaeinuo49nma1.k5k4.html?256839

الف
  http://alef.ir