رهبران "جی-۷" در فکر تشدید تحریم‌ها علیه روسیه

7 خرداد 1396 ساعت 10:05


به عقیده کارشناسان، نشست سران "جی-۷" باردیگر «اظهارات پوچ» بجای اقدامات سازنده، بی تاثیری بر روند اوضاع و ادامه خط مشی سیاسی قبلی کشورهای غربی را نشان داد.

 به گزارش تسنیم، روزنامه اینترنتی «گازیتا.رو» در تحلیلی نوشته است: در بیانیه پایانی نشست سران گروه "جی-7" در سیسیل ایتالیا آمده است که کشورهای عضو این گروه آمادگی دارند تحریمها علیه روسیه را باردیگر تشدید کنند. ضمن اینکه کشورهای غربی همچنان بر این عقیده هستند که این روسیه است که مسئول اصلی مناقشه نظامی در دونباس (شرق اوکراین) است.  

رهبران کشورهای "جی-7" همچنین باردیگر پیوستن شبه جزیره کریمه به ترکیب فدراسیون روسیه را محکوم کرده و چنین الحاقی را غیرقانونی نامیدند. در بیانیه پایانی یادآوری شده است که آنها خواستار ادامه حمایت جامعه جهانی از استقلال و تمامیت ارضی اوکراین هستند. و به عقیده آنان، دقیقا به دلیل عدم اجرای توافقات مینسک از سوی مسکو برای حل و فصل بحران اوکراین، رژیم تحریمها علیه روسیه باید تشدید شود.

"نیکولای تاپورنین" رئیس دانشکده حقوق اروپایی دانشگاه دولتی روابط بین الملل مسکو و مدیر مرکز اطلاعات اروپا در گفتگو با این روزنامه گفته است: «در این بیانیه رهبران "جی-7" صرفا بار دیگر ادامه خط مشی سیاسی قبلی خود در قبال روسیه را مورد تایید قرار داده اند. واقعیت این است که طی چند سال گذشته هیچ پیشرفت خاصی در اجرای توافقنامه مینسک دیده نشده است و روسیه نیز به دلیل پیش زمینه های سیاسی اوضاع نمی تواند تاثیری بر مسئله لغو تحریمها بگذارد.»

نفوذ روسیه بر اوضاع اوکراین بزرگنمایی شده  

به گفته این کارشناس، مسئله این است که دور نخست تحریمها علیه روسیه دقیقا بعد از برگزاری همه پرسی سراسری در شبه جزیره کریمه و بندر سواستوپل در جنوب اوکراین اعمال شد که در نتیجه آن مردم منطقه خواستار استقلال یافتن از اوکراین و سپس پیوستن به روسیه شده بودند. دور دوم تحریمها پس از گسترش درگیریهای نظامی در منطقه دونباس اوکراین صورت گرفت که مقامات کی یف مسکو را به حمایت از شبه نظامیان جدایی طلب در دونتسک و لوهانسک متهم کردند. در حالیکه مقامات مسکو بارها دخالت در امور داخلی اوکراین و اوضاع در شرق و جنوب این کشور را تکذیب کرده و خود را یک طرف مناقشه نمی دانند، بلکه تا به امروزه نیز تلاش کرده تا به حل مشکلات این مناقشه کمک کند.  

تاپورنین تاکید کرد: «واقعا نیز طرفین این مناقشه از یک سو دولت مرکزی اوکراین و در طرف دیگر، دو جمهوری خودخوانده لوهانسک و دونتسک قرار دارند که کاملا هم آمادگی مصالحه با مقامات کی یف را دارند. البته هر دو طرف سیاست خاصی را در برخورد با اوضاع دنبال کرده و هیچیک از آنها هم از مواضع خویش صرف نظر نمی کند و همین مسئله باعث شده تا مناقشه در شرق اوکراین به درازا کشیده شود.»

این کارشناس یادآور شد: «مسئله تحریمها علیه روسیه هم به دقیقا به اجرای توافقات صورت گرفته در مینسک برای حل این مناقشه مربوط می شود، در حالیکه روسیه خود اعلام کرده که تنها می تواند بر بخشی از روند اوضاع در دونباس تاثیر بگذارد، ولی در شرایطی که دو طرف قادر به مصالحه با یکدیگر نیستند، کاری از دست مسکو برنمی آید.»

به گفته وی، این در حالی است که رهبران "جی-7" اصرار دارند که روسیه مسئول ادامه مناقشه در شرق اوکراین است و اهرمهای فشاری بر طرفین در اختیار دارد، ولی مایل نیست از آنها استفاده کند، به همین دلیل باید تنبیه شود.

«اظهارات پوچ» بجای اقدام تاثیرگذار و سازنده

به نوشته این روزنامه، در مجموع کارشناسان بر این عقیده هستند که نشست سران "جی-7"  یکبار دیگر رکورد منفی از «اظهارات پوچ» و بی فایده را شکست.

"فدریکا رودر" مدیر سازمان غیردولتی «وان» (ONE) فعال در زمینه امنیت و توسعه معتقد است: «در شرایطی که اوضاع جهانی نیازمند اقدامی اساسی و تاثیرگذار است، رهبران کشورهای "جی-7" رکورد منفی جدیدی در زمینه اظهارات پوچ و بی معنا را شکستند. این در شرایطی است که بسیاری از چالشهای بین المللی، از جمله مقابله جدی با تهدیدات روز افزون تروریسم، نیازمند نه حرف زدن، بلکه عمل سازنده و تشریک مساعی جدی در این زمینه است.»  

به گفته وی، حقیقت این است که این کشورها که به خاطر مواضع غیردوستانه دولت جدید دونالد ترامپ و همچنین به دلیل فقدان انگیزه مثبت در بین سایر رهبران این گروه، نمی توانند به تصمیم گیری واحدی دست یابند.

برخورد آمریکا تنها بر وخامت اوضاع جهانی افزوده است

"یان برمر" استاد دانشگاه دولتی نیویورک و کارشناس مسائل سیاسی نیز معتقد است که نشست سران کنونی "جی-7" ، اجلاسی کاملا بی فایده بود، برای اینکه اعضای آن هر چه که می گذرد، نقش کمتری در روند حل و فصل مسائل جهانی دارند.

وی گفته است: «نتیجه آن می شود که برگزاری چنین نشستی نتیجه مثبتی بر روند اوضاع جهانی ندارد. در حالیکه می بینیم که قدرت روز افزون روسیه و نقش این کشور در مسائل خاورمیانه همچنان در حال افزایش است. یا در مسائل اقتصادی، سیاستهای چین تا چه اندازه تاثیرگذار است. ولی از سوی دیگر هر روز که می گذرد، رویارویی آمریکا با سایر جهان افزایش می یابد و دولت جدید ترامپ نیز تنها بر وخامت اوضاع، بخصوص در مناطق درگیر مناقشه، افزوده است.»

به عقیده این کارشناس، ضمن اینکه بیانیه پایانی نشست سران "جی-7" نیز تنها در حد شعار باقی مانده و تحقق نمی یابد و به همین دلیل نمی توان انتظار داشت که در سال 2017 پیشرفتی در هیچیک از مناقشات بین المللی بوجود آید.


کد مطلب: 476574

آدرس مطلب: http://alef.ir/vdca0inyy49n0m1.k5k4.html?476574

الف
  http://alef.ir